Exercițiu amplu în incinta rafinăriei Vega Ploiești

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a desfășurat astăzi, în parteneriat cu ISU Prahova, un amplu exercițiu, în cadrul rafinariei Vega Ploiești. Obiectivele principale urmărite pe parcursul simulărilor au fost verificarea Planurilor de Urgență Extremă, timpii de reacție ai tuturor factorilor implicați și fluxul informational, arată un comunicat de presă al companiei.

Astfel de exerciții au loc periodic în obiective de tip SEVESO (directiva europeană, care se referă la obiective industriale cu risc ridicat în accidente majore), cum este și în cazul rafinăriei Vega, ultima acțiune de acest tip în unitatea ploieșteană având loc în 2018.

Exercițiul tactic derulat de ISU Prahova, împreună cu Serviciul Privat de Situații de Urgență al rafinăriei, a presupus un scenariu complex, cu desfășurare de forțe și mijloace tehnice, prin care a fost testată capacitatea de răspuns a salvatorilor, într-un caz de extremă urgență.

Scenariul conceput alături de specialiștii rafinăriei Vega a constat în producerea unui incident în zona rampelor de încărcare auto, în timpul manevrelor specifice. Evenimentul a simulat o explozie a unui rezervor, într-o zonă operativă în care se aflau o cisternă încărcată la capacitate de 90% cu Hexan, dar și trei lucrători. Conform planificării exercițiului, aceștia ar fi suferit diverse traumatisme și arsuri.

Primul pas al exercițiului a fost îndeplinit de Serviciul Privat de Situații de Urgență al rafinăriei, care a efectuat toate acțiunile de urgență (alarmare, intervenție, alertarea autorităților).

A doua etapă a privit reacția ISU Prahova, care a acționat cu circa 50 de salvatori și 6 mijloace tehnice, dar și a instituțiilor cu atribuții, la nivel județean, din domeniul sanitar, de mediu sau ordine publică.

Exercițiul din rafinăria Vega Ploiești a fost finalizat în aproximativ o oră.

Rompetrol Rafinare, companie care operează rafinăriile Vega Ploiești și Petromidia Năvodari, dar și singura Divizie de Petrochimie din România, menține un contact permanent cu autoritățile de resort, în vederea consolidării măsurilor de siguranță în operare și securitate în muncă.

Rafinăria Vega Ploiești este singurul producător de bitum din România și unica unitate din țară și regiune cu capabilitate de producție a hexanului, un solvent special folosit inclusiv în industria alimentară. În prezent, Vega nu mai procesează țiței, ci doar componenți proveniți exclusiv din rafinăria Petromidia Năvodari.

În primele trei luni ale acestui an, rafinăria Vega rafinăria Vega Ploiești a crescut cantitatea de materie primă procesată cu 10%, față de primul trimestru din 2022, cu peste 76 de mii de tone de materii prime prelucrate.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *