Exemplu de reconversie în tranziția energetică: A fost angajat primul fost miner din Valea Jiului transformat în tehnician eolian

RWEA, Asociația pentru Energie Eoliană din România, a transmis că Monsson, firmă din cadrul asociației și o cunoscută prezență în industria eoliană, tocmai ce a angajat un fost miner din Valea Jiului, re-calificat în tehnologia eoliană.

În timp ce țările din Uniunea Europeana continuă să caute soluții pentru provocările legate de forța de muncă asociate Tranziției Energetice , industria eoliană din România se află în avangarda acestei dezbateri și prezintă o cale de urmat prin programul de reconversie profesională a persoanelor din Valea Jiului.

Stefan Birchi, din Vulcan, Hunedoara, una din regiunile carbonifere ale României ce se confruntă cu provocările tranziției de la energia produsă din cărbune la energie curată, a fost angajat de compania Monsson și va lucra în sectorul regenerabil după ce va absolvi programul de pregătire de trei luni ce este propus de către RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană și susținut de WindEurope pentru reconversia a 800 de persoane anual în următorii 10 ani.

Ștefan are 26 de ani și are pregătire în inginerie electrică. Acasă, în Vulcan, minele se închid, iar șansele lui de a obține un loc de muncă stabil și bine plătit sunt mici. Acum, el profită de oportunitatea de a își schimba cariera și de a lucra ca tehnician de service, mentenanță sau instalare a turbinelor eoliene din România și din toată lumea.

“Minele se închid, dar cu noul Green Deal European, se așteaptă ca în Europa să se construiască 40 GW de eolian și solar pe an. Va fi mare nevoie de specialiști iar cei care înțeleg asta acum vor avea doar de câștigat!”, a declarat Claudia Brânduș, președinte al RWEA.

RWEA, împreuna cu companiile din cadrul său cum ar fi Monsson – RESS și CEZ Romania, Ministerul Energiei și Universitatea din Petroșani, au anunțat în 2019 deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului, un proiect ambițios de pregătire și reconversie profesională pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din carbune, potrivit unui comunicat al RWEA de la acea vreme.

“Academia își propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție, având in vedere ca pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este țintită reconversia a aproximativ 5.000 de specialiști in energie eoliana si 3.000 in distribuția de energie electrica pe an, pentru un total de pana la 8.000.

Abilitățile tehnice și profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt ușor transferabile către sectoarele energiei regenerabile și al distribuției de energie, iar certificările obținute în urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile și a rețelelor electrice din toata lumea, cu beneficii salariale attractive”, arăta comunicatul.

Noul pact european pentru mediu, așa numitul Green Deal, stabilește și înființarea unui Fond pentru Tranziția Justă, din care vor fi finanțate inclusive proiecte ca cel al RWEA din România, fond din care România are alocate, doar într-o primă fază, 750 de milioane de euro pentru sprijinirea zonelor care vor fi cel mai afectate de tranziția energetică.

1 Comment

  1. Jos palaria, Monsson! O companie de oameni tineri si de toata isprava.
    Sper sa le mearga proiectul – pentru ca sigur vor deranja multa lume, tot felul de taietori de frunza la caini pe bani europeni, dar cu „spate” politic, carora le iau painea de la gura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *