Memorandumul referitor la Complexul Energetic Oltenia, aprobat la finalul anului trecut de Guvern, conține și un program de restructurare, care presupune închiderea treptată a patru grupuri energetice pe cărbune, care vor fi înlocuite cu capacități pe gaze naturale, și a patru cariere de exploatare a lignitului. Calendarul de reconversie/închidere a grupurilor energetice și carierelor, mai jos.
Memorandumul elaborat în timpul guvernării PSD, dar care a fost adoptat de Cabinetul Orban în ultimele zile ale anului trecut, conține, pe lângă acordarea unui credit de Trezorerie de 1,2 miliarde de lei, necesar pentru plata certificatelor de emisii pentru anul trecut, și un program de decarbonizare și restructurare.
Potrivit documentului, care a fost consultat de noi, planul de restructurare presupune închiderea etapizată a patru grupuri energetice în trei termocentrale operate de companie, dar doar după ce vor fi puse în funcțiune, anterior, grupuri pe gaze, și a patru cariere de exploatare a cărbunelui.
Ce grupuri se închid/convertesc
La CET Craiova 2, programul de restructurare vorbește despre închiderea celor două grupuri actuale de câte 150 MW începând cu anul 2025, potrivit documentului văzut de noi. Aceste capacități vor fi inlocuite cu un bloc energetic de 200 MW în cogenerare pe gaze, pus in funcțiune cu un an mai devreme, în 2024.
La Ișalnița, blocul nr. 8 va fi închis începând cu 2025, iar blocul 7 începând cu 2026. Programul arată că fiecare dintre aceste grupuri vor fi înlocuite cu câte un grup pe gaz, de câte 400 MW. Fiecare va fi pus în funcțiune în anul anterior celui închiderii celui pe cărbune pe care îl înlocuiește, adică în anul 2024, respectiv 2025.
La Turceni, va fi închis un grup de 330 MW, grupul 3, în anul 2025. Asta după ce, în anul 2024 va fi funcțional un grup pe gaze de 400 MW.
Ce cariere se închid și când
Programul de restructurare presupune și închiderea mai multor cariere de exploatare a cărbunelui, în condițiile în care o parte din grupuri vor fi reconvertite pe gaze. Și anume patru la număr dintre cele 11 cariere pe care le operează compania.
În 2021 se va închide cariera Rovinari
În 2024 se vor închide carierele Peșteana și Husnicioara
În 2027 se va închide cariera Lupoaia
Care sunt etapele planului
Mai întâi, compania va primi un împrumut sub forma unui ajutor de salvare, după parcurgerea etapelor prevăzute de legislația aplicabilă privind ajutoarele de stat și după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene. Acesta este în sumă de 1,2 miliarde de lei, pentru a se putea plăti cele 11 milioane de certificate de emisii, până în aprilie (din surse proprii compania poate plăti doar trei milioane cin cele 11), aferente producției de energie electrică a anului 2019.
Urmează ca în termen de șase luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Guvernul îl va notifica Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare.
Acest program va trebui să prezinte viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia, va trebui să fie fezabil, coerent și de perspectivă, se va baza pe ipoteze realiste privind desfășurarea activității și va sta la baza obținerii unui ajutor de stat de restructurare pentru o perioada de 5 ani, după cum se arată în memorandum.
Programul de restructurare și decarbonizare urmează să fie demarat începând cu acest an.
Ca urmare a implementării lui, emisiile vor scădea, de la 0,91 tone CO2/MWh in 2019 la 0,71 tone CO2/MWh începând cu anul 2024 și vor ajunge la 0,62 tone CO2/MWh începând cu anul 2025.
Complexul Energetic Oltenia, este, în termeni de capacitate, al doilea producător de energie electrică din România, după Hidroelectrica, cu o putere instalată disponibilă de 3.240 MW, în patru centrale-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2.
Compania are circa 13.000 de angajați.