Prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru cei circa trei milioane de clienți ai Electrica Furnizare rămași încă la reglementat vor crește cu 18-21% de la 1 ianuarie. O factură de 100 kWh va fi cu circa 9 lei mai mare, dacă cei care primesc acum energia la prețuri reglementate nu vor trece în piața concurențială și vor continua să plătească energia la acest preț de serviciu universal.
De ce este important. Context
De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.
Acești clienți au două opțiuni, iar primul lucru care trebuie spus este că nimeni nu va rămâne fără energie electrică în nicio situație.
Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On
A doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal, care urmează să fie anunțat. În această situație, ei pot schimba oricând după 1 ianuarie furnizorul sau contractul de furnizare.
Am avertizat de mult că, în ambele variante, prețul final al energiei electrice va fi mai mare de la 1 ianuarie, din câteva motive. Actualele prețuri de achiziție ale energiei din piață, pentru consumul anului viitor, sunt mai mari decât cele cele reglementate de stat (ultimele sunt de tipul cost de producție plus profit reglementat de 5%) și decât cele la care se cumpăra energie din piață la jumătatea anului. Pe de altă parte, avem de-a face cu o creștere a tarifelor reglementate de transport și distribuțiue a energiei electrice, de la 1 ianuarie.
Am reușit să obținem primele astfel de prețuri de serviciu universal, din surse din piața de energie, și vi le prezentăm cu mențiunea că ele nu sunt încă oficiale și, cel mai probabil, vor fi anunțate mâine de Autoritatea de Reglementare îm domeniul Energiei (ANRE), pentru toți furnizorii de ultimă instanță.
Sunt acele prețuri de serviciu universal care vor fi aplicate de Electrica Furnizare pentru cele trei zone de rețea. Electrica este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru populație, în termen de număr de clienți, iar prețurile finale de mai jos sunt cu atât mai relevante cu cât Electrica are, de departe, și cel mai mare număr de clienți care sunt alimentați acum în regim reglementat, deci cei mai mulți care vor fi vizați de noile reguli de la 1 ianuarie.
Iată prețurile
Pentru zona Muntenia Nord (județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,551 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,462 lei, deci avem o creștere de nouă bani/kWh deci circa 19%, fără impactul taxelor de mai sus.
Pentru zona Transilvania Sud (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,545 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,451 lei, deci avem o creștere tot de circa de nouă bani/kWh deci aproape 21 %, fără impactul taxelor de mai sus.
Pentru zona Transilvania Nord (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,540 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,456 lei, deci avem o creștere tot de circa de nouă bani/kWh deci circa 18 %, fără impactul taxelor de mai sus.
Aceste prețuri sunt valabile până la jumătate anului viitor.
Așadar, dacă socotim pentru o factură de 100 kWh/lună, creșterea este de circa 10,7 lei (cu tot cu TVA), pentru clienții casnici Electrica, alimentați la joasă tensiune, de la 1 ianuarie 2020, în cazul în care ei nu schimbă acest furnizor sau contractul de furnizare și rămân să plătească energia electrică la tariful de serviciu universal. Dacă luăm în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare (minus 1,7 bani/kWh), înseamnă o creștere a facturii de nouă lei pentru 100 kWh. Valoarea certificatelor verzi nu se schimbă, iar acciza este modică.
Electrica are, la nivel național, circa 3,3 milioane de clienți persoane fizice, iar majoritatea lor covârșitoare sunt încă în piața reglementată. De fapt, Electrica a furnizat mai mult de jumătate (circa 54%) din tot consumul casnic reglementat de energie electrică din țară în primele șase luni ale anului.
Cum poți evita acest preț
Cei care nu doresc să plătească aceste prețuri au opțiunea de a schimba furnizorul, sau, dacă doresc să rămână clienți ai Electrica, pot alege o ofertă concurențială a acestui furnizor, pentru că există și oferte cu prețuri mai mici. Încă un detaliu important: dacă un client face această alegere în luna ianuarie, oricând până la finalul lunii, el va plăti factura consumului aferent întregii luni ianuarie cu prețul din oferta nou-aleasă. Cu alte cuvinte, oamenii au timp până la finalul lunii ianuarie să facă o alegere, dacă doresc.