EXCLUSIV IKEA a cumpărat parcurile eoliene deținute de Vestas în România – surse

Săptămâna trecuă, grupul danez Vestas a anunțat vânzarea pachetelor majoritare la trei parcuri eoliene din România, fără a anunța și cumpărătorul. Potrivit unor surse din piața de energie, cumpărătorul este IKEA.

Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, a anunţat miercurea trecută că a ajuns la un acord privind vânzare a 80% din acţiuni la subsidiarele care deţin parcurile eoliene Pantelimon, Pegasus şi Apollo din România către un cumpărător căruia nu a dorit să îi dezvăluie identitatea.

Preţul de vânzare este de 136 milioane de euro, iar finalizarea tranzacţiei ar urma să se finalizeze în opt-zece săptămâni. Vestas subliniază că tranzacţia depinde de îndeplinirea anumitor condiţii, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenţei din România.

Potrivit mai multor surse din piața de energie, cumpărătorul parcurilor ar fi gigantul suedez IKEA. Compania suedeză deține în România două magazine (în București), este cel mai mare proprietar de păduri din țară și este implicată și în mai mai multe proiecte imobiliare, prin divizia sa Vastint.

Parcul eolian Pantelimon are o putere totala instalată a parcului eolian este de 150 MW. Parcul eolian Apollo are o putere de 6MW şi este amplasat în comuna Frumuşica, judeţul Galaţi.

Tranzacția ar fi una firească pentru IKEA și pentru piața românească. Pe de o parte pentru că, în contextul în care România nu mai este foarte atractivă acum pentru investiții în regenerabile (nu apărut niciun MW nou instalat în eolian de doi ani) un investitor era puțin probabil să apară. Tranzacția ar fi putut fi așadar făcută mai degrabă cu un consumator, iar IKEA pare a fi clientul potrivit.

Asta pentru că, de câțiva ani, gigantul suedez este preocupat de achizția de energie din surse regenerabile, ba chiar și-o produce singur. Potrivit datelor anunțate chiar de companie, IKEA are ca țintă ca, în anul 2020, să își producă, din surse regenerabile, toată energia pe care o consumă. În acest sens, încă de acum zece ani a anunțat investiții totale de 1,5 milarde de euro în turbine eoliene și panouri fotovoltaice.

În anul financiar 2018 (1 septembrie 2017 – 31 august 2018), IKEA România a raportat vânzări de 609,3 mil lei (fără TVA), în creștere cu 10,6% față de anul anterior, în condițiile în care nu deschisese încă al doilea magazin.

Am solicitat celor de la IKEA România o confirmare a tranzacției. Vom publica precizările companiei imediat ce vor fi disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *