Guvernul va reglementa prețul la gaze pentru populație, timp de un an de la 1 aprilie încolo, Petrom și Romgaz vor avea preț plafonat de vânzare – surse

Guvernul intenționează să reglementeze prețul final plătit al gazelor naturale plătite de populație și de producătorii de energie termică pentru populație, potrivit ultimul draft al proiectului de OUG cu măsurile aplicabile în piețele de energie și gaze. Petrom și Romgaz vor fi obligate să vândă gazele românești la preț plafonat pentru aceste categorii de  consumatori. Nu știm încă prețurile finale.

Timp de un an de zile, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, consumatorii casnici de gaze și producătorii de energie termică pentru populație vor plăti un preț stabilit de stat. Gazele de care au nevoie furnizorii pentru acești consumatori vor proveni exclusiv din producția internă curentă și din gaz înmagazinat obligatoriu. Furnizorii vor avea obligația să înmagazineze cel puțin 30% din consumul clienților lor.

Cităm din draft:

“În perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali şi suportabilităţii preţului de către aceştia; cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu.

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de … lei/MWh (nu este încă stabilit prețul – n.red.), cantităţi de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei (PET), sau direct către acești clienți, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”.

Așadar, populația și producătorii de energie termică nu vor consuma în iarna care vine gaze din import curent, ci doar din producția internă, adică de la Petrom și Romgaz, la preț plafonat, și din înmagazinare. Producătorii vor fi obligați să vândă la acest preț furnizorilor cantitatea de gaze de care ei au nevoie pentru clienții lor.

Important este și că, pentru aceste cantități, producătorii nu vor mai avea obligația să achite impozitul suplimentar de tip windfall tax, cel de 80% din prețuri de vânzare de peste 80 de lei/MWh.

Mai departe, tarifele de transport și distribuție a gazelor vor rămâne înghețate la nivelurile actuale timp de un an, de la 1 aprilie încolo.

Componenta de furnizare a gazelor este stabilită, pentru furnizorii clienților casnici, la 7 lei/loc de consum/lună și se calculează în lei/MWh, pe baza cantităților furnizate în 2021. Ea trebuie să acopere toate costurile de furnizare și să asigure și un profit.

Draftul nu mai pomenește de plafonări sau compensări pentru persoanele fizice, deci factura casnicului va depinde de cât va fi prețul impus de stat celor doi producători, pe care probabil îl vom afla la începutul săptămânii viitoare.

Pentru firme, se va păstra prețul plafonat de 37 de bani/kWh de gaz, preț final cu TVA, pentru cine consumă sub de cel mult 28.000 MWh/an. Diferența dintre prețul real și plafon înțelegem că va fi plătit furnizorilor de la bugetul de stat, așa cum se întâmplă (sau ar trebui să se întâmple și acum).

N.red: Menționăm că aceste prevederi sunt dintr-un draft care la rândul său mai poate suferi modificări. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *