EXCLUSIV Enel, Electrica, CEZ și E.On au de recuperat un sfert de milliard de lei. Vor fi trecuți în facturile populației, în 2020 – surse

Cei patru furnizori de energie electrică de ultimă instanță (FUI) , Enel, Electrica, CEZ și E.On au costuri nerecuperate din trecut în valoare de 250 de milioane de lei, în urma furnizării reglementate, potrivit unor surse din piața de energie. Costuri care vor fi plătite de consumatori, în anul 2020.

Costurile nerecuperate din trecut se recuperează din facturile consumatorilor casnici cărora li se furnizează energie electrică în regim reglementat în anul 2020, dat fiind că, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața reglementată dispare și se revine la piața liberă.

Unii dintre furnizori au cerut ANRE să facă publice, pentru fiecare FUI, valoarea acestor costuri nerecuperate, iar, potrivit surselor noastre, reglementatorul ar urma să le publice în curând. Aceste costuri, care pentru furnizori înseamnă de fapt pierdere, se ridică la circa 250 de milioane de lei, cele mai mari sume revenind Electrica, circa 140 de milioane de lei.

De unde au apărut aceste costuri?

Chiar și înainte de apariția OUG 114, care a reintrodus prețurile reglementate, ANRE aviza prețurile finale pe care cei patru FUI vindeau energia electrică populației care nu trecuse în piața concurențială. Pe piața de achiziție a energiei de la producător prețurile erau libere 100%, ca și acum, dar prețul final de vânzare la populație nu era liber, ci avizat de ANRE. Problema este că, la achiziție, prețurile din piață au crescut, însă furnizorii nu au putut transfera consumatorilor aceasta creștere – ANRE nu a avizat prețuri mai mari.

Situația a continuat și după apariția OUG 114-chiar dacă prin reglementare a început recuperarea lor, iar acum, după ce s-a decis calendarul de de-reglementare treptată, aceste pierderi trebuie transferate complet în facturile populației, astfel încât ele să dispară la 1 ianuarie 2021, când piața va fi complet liberalizată.

Problema este că mediul politic și-ar dori ca, în anul 2020, să nu existe creșteri de preț la energia electrică livrată populaței.

ANRE va reglementa prețurile și în acest an, și, cum au crescut și tarifele de distribuție și de transport, plus includerea în facturi a acestor pierderi, reglementatorul va obliga cei mai eficienți producători din piață, Hidroelectrica și Nuclearelectrica să vândă celor patru FUI mai multă electricitate la preț mic, mult sub prețul pieței, pe sistemul cost plus profit reglementat de 5%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *