Eva Energy, furnizor de energie cu 17.000 de clienţi casnici, este în insolvenţă la propria cerere. Ce spune patronul

Eva Energy, unul dintre cei mai vechi furnizori de energie electrică pentru consumatorii casnici, şi-a cerut insolvenţa, iar instanţa a acceptat. De vină este situaţia de pe piaţa de energie, dar patronul companiei spune că niciun client nu este afectat şi că a cerut insolvenţa ca să reorganizeze business-ul, nu să îl închidă.

Încă un furnizor de energie electrică, Eva Energy, şi-a cerut insolvenţa din cauza preţurilor mari de pe piaţa de energie. Potrivit unei decizii a Tribunalului Braşov, insolvenţa, cerută de companie, a fost acceptată la jumătatea lunii trecute.”Admite cererea formulată de debitoarea SC E.V.A. ENERGY SA, având ca obiect deschiderea procedurii generale a insolvenţei. Constată ca debitoarea este în stare de insolvenţă şi intenţionează să îşi reorganizeze activitatea pe baza unui plan de reorganizare. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei SC E.V.A. ENERGY SA. Desemnează administrator judiciar provizoriu pe practicianul în insolvenţă CITR Filiala Braşov SPRL” se arată în decizia Tribunalului Braşov.

“Trebuia să ne asumăm noi un risc, să intrăm în insolvenţă, sau să majorăm preţurile la client. Am decis să ne asumăm noi acest risc. Este o insolvenţă preventivă, reorganizăm business-ul, nu ieşim de pe piaţă. Avem în continuare cei 17.000 de clienţi casnici, şi am atras şi alţii, noi, de când am luat decizia”, a declarat Cristian Hangmann, fondatorul companiei.

Motivul este acelaşi ca şi la alţi furnizori: preţurile în piaţa de energie au crescut, iar furnizorii, care trebuie să cumpere energie din piaţă pentru clienţii lor marchează pierderi, pentru că ei au contracte de furnizare către clienţi pe termen lung, un sau doi, la preţuri fixe.

“Nu am rămas fără curent pentru clienţii noştri, curent este, dar la alt preţ”, a spus Hangmann. Dincolo de situaaţia din iarna şi primăvara trecută, când preţurile au crescut până la niveluri record de 600 de lei/MWh, el a mai pomenit şi despre blocarea pieţei de certificate verzi. “Nu s-au mai putut tranzacţiona nici certificate verzi. Producătorii (din surse regenerabile-n.red.) au încheiat contracte de livrare de energie în bandă, dar ei nu pot să ofere în bandă şi au mers pe PZU”, a mai spus Hangmann.

Anul trecut primăvară, când Eva avea deja 9.000 de client personae fizice, avea preţuri cu 15% mai mici decât ce plătea populaţia căreia i se furniza energia în system reglementat, după cum ECONOMICA.NET a scris AICI

Eva Energy nu este primul furnizor care intră în insolvenţă din cauza haosului din piaţa de energie. Au mai ajuns în această situaţie TransenergoCom, KDF Energy, Arelco, Elcomex. Spre deosebire de mulţi dintre ei, care şi-au pierdut clienţii, Hangmann spune că, în cazul Eva, nu se va întâmpla acelaşi lucru.

Hangmann nu a spus care sunt creditorii companiei, dar, pe lista Tribunalului apar drept creditori Banca Transilvania, Garanti Bank Electrica Muntenia Nord şi Fiscul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *