Eurohold preia în final activele CEZ Bulgaria, tranzacția anului în țara vecină. Detaliile și ce va urma. INTERVIU cu Vasil Stefanov, director de dezvoltare Eurohold

Grupul bulgar Eurohold, mai cunoscut publicului din România pentru că este proprietarul companiei de asigurări Euroins, a primit în final acordul autorității de concurență din țara vecină pentru a prelua activele CEZ Bulgaria, în tranzacția anului pe piața de energie din țara vecină. Vă invităm să citiți mai departe un interviu cu Vasil Stefanov, directorul de dezvoltare al Eurohold, despre ce vrea să facă grupul în sectorul energiei după această tranzacție. Eurohold a intrat și în cursa pentru activele CEZ din România, dar s-a retras, din cauza pandemiei.

În cele din urmă, autoritatea bulgară de concurență a convenit asupra tranzacției prin care Eurohold a cumpărat activele CEZ în Bulgaria. Pentru publicul român, ce ați cumpărat de fapt și cât a fost valoarea tranzacției?

Am achiziționat 67% din acțiunile distribuitorul de energie electrică CEZ Distribution Bulgaria, cea mai mare rețea de distribuție a energiei electrice din țară, care acoperă peste 2 milioane de clienți, și furnizorul de energie electrică CEZ Electro Bulgaria, cel mai important furnizor public de energie electrică din țară, cu o cotă de piață de 40%. În plus, preluăm 100% din alte cinci filiale ale Grupului CEZ: CEZ Trade Bulgaria, cel mai mare comerciant autorizat de energie electrică după venituri; Compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria; parcul solar Free Energy Project Oreshetz; FEPO care se concentrează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile și CEZ Bulgaria, coordonând operațiunile companiilor din întregul grup. Prețul tranzacției este de 335 milioane de EURO.

Acordul va fi finanțat din fonduri proprii, dar și cu sprijinul băncilor globale de investiții. În ultimii 20 de ani, în cele 30 de achiziții pe care le-am făcut până acum, am colaborat cu mari bănci internaționale în asigurarea finanțării tranzacțiilor. Deci, am construit relații perfecte cu băncile globale de investiții.

La finalizarea tranzacției cu CEZ, activele și veniturile combinate ale Eurohold vor depăși 2 miliarde de euro, iar compania va avea peste 6.000 de angajați și peste 5 milioane de clienți.

De ce a durat atât de mult ca autoritățile de la Sofia să își dea acordul pentru tranzacție?

Acordul a fost inițial interzis de Comisia pentru Protecția Concurenței (CPC), autoritatea bulgară din domeniul concurenței, dar interdicția a fost ulterior ridicată de instanță. În octombrie 2019, CPC a decis să interzică achiziția, argumentând că aceasta acțiune va crea conglomerate pe piața bulgară de asigurări și electricitate. Eurohold a contestat decizia în fața instanței administrative din Sofia, care a pronunțat, în luna august, anularea deciziei CPC de a interzice acordul și returnarea cazului către organismul antitrust bulgar. Mai târziu, în octombrie, Autoritatea de Reglementare a Concurenței a acordat Eurohold o aprobare pentru achiziționarea activelor Grupului CEZ din Bulgaria. Ca urmare, procedura de achiziție este reluată.

CEZ este o mare companie energetică din Europa Centrală, dar a decis totuși să părăsească piața bulgară, aceasta fiind de fapt prima țară din zona în care au anunțat că vor să plece, cu mult timp în urmă. Dacă CEZ a preferat să părăsească domeniul, de ce a intrat Eurohold, care nu este specializat în domeniul energiei?

Rațiunea din spatele ieșirii CEZ din activitatea de aprovizionare și distribuție a energiei atât în ​​Bulgaria, cât și în România se extinde la trecerea strategică dezvăluită public de CEZ în extinderea producției de energie, în ciuda performanței financiare excelente a investițiilor sale în regiune. Pe lângă Bulgaria și România, CEZ a anunțat că intenționează să cedeze investițiile sale în Turcia și, mai recent, în Polonia. CEZ intenționează să asigure finanțare pentru a construi o centrală nucleară în Republica Cehă, care în sine este un proiect foarte ambițios din punct de vedere al capitalului. Pe de altă parte, încă de la început, Eurohold și-a concentrat activitatea în descoperirea unor oportunități de investiții excelente, cu scopul de a maximiza rentabilitatea și de a-și asuma un risc acceptabil pentru investitorii săi. Din punct de vedere strategic, piețele reglementate au oferit întotdeauna cea mai atractivă opțiune, având în vedere caracteristicile lor de predictibilitate fiabilă a fluxurilor de numerar așteptate și rezistență ridicată la șocuri economice. Pe baza acestui fapt, strategia de investiții a Eurohold se axează pe acest tip de segment. Este important să se recunoască controlul eficient și responsabil. Mai mult, pe baza procesului de due diligence în curs, Eurohold consideră investiția în activele bulgare CEZ o mare valoare. Consiliul de administrație al Eurohold prevede un potențial semnificativ de creștere în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței și performanței.

S-a spus că autoritatea de reglementare bulgară a pieței energiei nu a acordat prea mult sprijin, prin rate de profit reglementate, activității companiilor străine de energie din Bulgaria. După această achiziție prin care compania dvs. cumpără CEZ, credeți că politica autorității de reglementare se va schimba?

În ceea ce privește perspectivele de reglementare, este dificil să se prevadă orice decizie de reglementare viitoare, dar în această etapă nu prevedem o schimbare radicală a politicii autorității de reglementare în ceea ce privește rata de rentabilitate admisă. Pe baza analizei noastre, până acum rata de rentabilitate admisă este mai mică decât randamentele permise de autoritățile de reglementare corespunzătoare din țările înconjurătoare din regiune, dar abaterea nu este atât de semnificativă.

Care sunt planurile pentru piața energetică din Bulgaria? Dacă aveți obiective legate de investiții, active, număr de clienți?

Planurile Eurohold sunt de a sprijini și îmbunătăți actualul program de investiții al CEZ din Bulgaria. Programul de investiții va fi pe deplin aliniat cu reglementările și cerințele autorității de reglementare pentru energie și cu obiectivele UE pentru pachetul de energie curată pentru 2030.

S-a spus la un moment dat că Eurohold va intenționa să liciteze și pentru activele CEZ din România, care au ajuns în cele din urmă la Macquarie Infrastructure și Real Asstets. Ați trimis oferta sau nu și, dacă nu, de ce v-ați răzgândit?

În conformitate cu planurile noastre strategice de a ne muta în sectorul energetic, putem confirma că am depus o ofertă neobligatorie pentru achiziționarea activelor CEZ România. Din păcate, mediul s-a schimbat și, având în vedere perspectiva pandemiei COVID 19, am fost nevoiți să ne retragem interesul din acord.

După achiziționarea activelor bulgare ale CEZ, intenționați să vă sporiți prezența pe piața energetică regională? În cele din urmă, considerați achiziții, inclusiv pe piața din România și, dacă da, în ce sector?

În această etapă, Eurohold își concentrează eforturile asupra finalizării achiziției portofoliului bulgar al CEZ. Cu toate acestea, așa cum a fost cazul afacerii noastre din asigurări, unde am început cu operațiuni mici de asigurare, dar am ajuns să devenim în cele din urmă cel mai mare asigurător independent din sud-estul Europei, am putea dezvolta o strategie similară.

Eurohold Bulgaria este un grup de afaceri independent, lider în regiune și cea mai mare companie listată la bursa din Sofia. Operăm în domeniul asigurărilor, leasingului, vânzărilor de mașini, gestionării activelor și serviciilor de investiții. În plus, Eurohold deține Euroins Insurance Group, unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din din regiune, care operează în 11 țări și deține filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia și Belarus. În prezent, grupul de asigurări are peste 2,5 milioane de clienți și peste 3.000 de angajați.

Cu toate acestea, din cauza climatului economic volatil ca urmare a pandemiei, planurile și acțiunile mai concrete vor trebui amânate până la stabilizarea perspectivelor macroeconomice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *