Etex vrea să investească în termocentrala Rovinari a CE Oltenia, ca să aibă materia primă pentru fabrica de gips-carton de la Turceni

Compania Etex Building Performance a luat decizia de a investi șase milioane de euro în instalația de desulfurare a termocentralei de la Rovinari. Face asta pentru a-și asigura materia primă necesară pentru fabrica de gips-carton de la Turceni, unde folosește materia primă de la termocentrala de acolo, a cărei producție de energie electrică din cărbune a scăzut însă. Este nevoie însă de acordul conducerii Complexului Energetic Oltenia, care deține termocentralele.

În urma unui proces tehnologic de care nu știe foarte multă lume, sulful din gazele arse ca urmare a producției de energie electrică în centralele pe cărbune este combinat cu pulberi de calcar și rezultă în final gips. Așa se întâmplă la centrala Turceni a Complexului Energetic Oltenia, unde, ca urmare a investiției în partea de desulfurare a centralei, unică în România, ceea ce ar fi fost reziduu și aruncat pe câmp este folosit, de o altă firmă, Etex, pentru a produce gips-carton la o fabrică din zona centralei.

Problema este că Turceni, care era odinioară cea mai mare termocentrală din România, a ajuns să producă din ce în ce mai puțină energie electrică, iar cei de la Etex nu mai au suficientă materie primă pentru a produce gips-carton în fabrica lor. Cei de la Etex au venit cu o propunere: investesc pe banii lor în instalația de desulfurare de la cealaltă termocentrală a CE Oltenia, Rovinari, pentru a putea obține gipsul necesar fabricii de gips-carton.

Ne-a explicat detaliile acestui business și proiectul de la Rovinari Gheorghe Budrugeac, director industrial la Etex Building Performance într-un scurt interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.

Cum ajunge Etex să obțină gipsul în urma producerii energiei electrice pe bază de cărbune?

Etex Building Performance are în derulare un contract cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), care este în continuare valabil pentru mai mulți ani, prin care termocentrala de la Turceni furnizează gipsul. Acesta este obținut printr-o reacție chimică, prin absorbția sulfului din gazele arse pentru producere a energiei electrice de către pulberea de calcar injectată în calea gazelor. Rezultă un șlam care apoi este tratat pentru reducerea conținutului de apă, obținându-se gipsul. Investiția în instalația de producerea a gipsului prin desulfurarea gazelor și de uscare a materiei rezultate a fost realizată de către centrala termică.

Contractul cu CEO stă la baza deciziei luate de grupul nostru de a investi la în județul Gorj, în una dintre cele mai moderne fabrici de producere a panourilor de gips-carton, care a fost pusă în funcțiune în 2015. Investițiile totale în fabrica Etex Building Performance de la Turceni realizate până în prezent se ridică la peste 52 de milioane de euro.

Deși toate centrale electrice pe cărbune din România și-au construit instalații de desulfurare a gazelor, numai termocentrala din Turceni a construit și instalația de uscare, celelalte depozitând șlamul de gips în amestec cu cenușa pe câmpurile de steril din apropiere, pierzând astfel oportunitatea de a separa gipsul, o materie primă atât de prețioasă.

Ce relație are în prezent Etex Building Performance cu Complexul Energetic Oltenia?

Parteneriatul pe care îl avem cu Complexul Energetic Oltenia reprezintă un angajament de lungă durată pentru ambele părți. În cazul CEO, avantajele recuperării gipsului din șlamul care altfel ar fi fost deversat pe câmp, sunt atât de natură financiară, cât și de protecție a mediului. Pentru Etex Building Performance aprovizionarea constantă cu gips de înaltă calitate este, de asemenea, un avantaj important. Noi ne dorim să continuăm acest parteneriat pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Ce se va întâmpla cu activititatea  fabricii de gips-carton de la Turceni dacă o parte (sau toate) grupurile energetice ale centralei de la Turceni nu vor mai funcționa pe cărbune?

Deschiderea fabricii Etex Building Performance de la Turceni reprezintă o dovadă a angajamentului grupului nostru pentru dezvoltarea businessului din România. În același timp, aproape jumătate din producția totală din România merge către export, țara noastră fiind, pentru grupul Etex, un hub regional de export. Acestea sunt două motive suficient de puternice care să justifice prezența pe termen lung a businessului nostru aici, motiv pentru care vom analiza toate opțiunile referitoare la achiziția materiei prime care să asigure continuitatea producției de la Turceni.

Ce șanse există să investiți într-o instalație de producere a gipsului la centrala de la Rovinari așa cum s-a făcut la centrala de la Turceni? 

În ultima perioadă, activitatea grupurilor energetice pe cărbune de la Turceni a fost mult redusă din cauza pandemiei, motiv pentru care au fost momente când CEO a sistat complet livrările de gips către noi. Nici înainte de această perioadă cantitățile de gips primite nu ajungeau la angajamentele contractuale luate de Complexul Energetic Oltenia față de Etex. Acesta este motivul pentru care am demarat discuții cu reprezentanții CEO despre posibilitatea extinderii contractului prin realizarea, la Rovinari, a unei investiții similare celei de la termocentrala de la Turceni, dar pe cheltuiala noastră, prin care să se recupereze și să se usuce gipsul rezultat din desulfurare în loc să fie pur și simplu aruncat pe câmp ca un deșeu.

Care ar fi valoarea investiției Etex la Rovinari, în cazul în care mergeți mai departe cu acest proiect și cum va influența activitatea companiei în România?

Etex Building Performance își dorește să poată realiza investiția în instalația de desulfurare de la Rovinari. Am finalizat deja studiul de oportunitate și cel de fezabilitate, însă așteptăm decizia Complexului Energetic Oltenia în privința demarării investiției. Conform estimărilor noastre, valoarea investiției în instalația de captare a șlamului prin desulfurare și de uscare a produsului rezultat este de 5-6 milioane de euro. În cazul în care se va concretiza, Etex Building Performance va putea beneficia de gipsul pe care, în baza contractului actual, Complexul Energetic Oltenia s-a angajat să îl furnizeze de la centrala de la Turceni și nu va mai fi astfel nevoie să luăm în calcul alte scenarii pentru continuarea producției.

Cum au evoluat afacerile Etex Building Performance în 2019 si ce estimări aveți pentru acest an?

Cifra de afaceri a Etex Building Performance a fost de 235 de milioane de lei în 2019, în creștere cu aproximativ 5% comparativ cu anul precedent.

Despre Etex

Etex Building Performance, fostă Siniat România, face parte din grupul Etex, specializat în producția de materiale de construcții. Grupul Etex desfășoară activităţi în 44 de ţări din Europa, America Latină, Africa, Asia și Oceania, având peste 17.000 de angajaţi care își desfășoară activitatea în 121 de fabrici.

În România Etex operează două unități de producție: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli de la Aghireșu. Portofoliul de produse Etex Building Performance este dedicat atât vânzărilor în retail cât și marilor proiecte de construcții și infrastructură (hoteluri, clădiri de birouri, ansambluri rezidențiale, spitale, centre comerciale, spații industriale). Aproape jumătate din producția fabricilor Etex din România merge către export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *