Estimare Ariston: Piaţa boilerelor electrice va creşte cu 7% în 2010

Aproximativ una din cinci locuinţe din România este dotată cu boiler, potrivit unui studiu realizat de Ariston Thermo România. Piaţa va creşte în acest an cu 10.000 de unităţi

Compania preconizează o creştere cuprinsă între 5% şi 7% a pieţei locale de boilere electrice în acest an, la aproximativ 140.000 de unităţi, comparativ cu 2010 când a ajuns la 130.000 de aparate comercializate. În ceea ce priveşte afacerile proprii, Ariston Thermo România estimează o cotă de piaţă de aproximativ 60% şi un business de peste 8,7 milioane euro în 2011 pe acest segment.

“Penetrarea boilerelor în gospodăriile din România a ajuns la aproximativ 20%, majoritatea dintre aceste aparate putând fi găsite în casele din zonele rurale unde nu există branşament şi încălzire la o reţea centralizată. O mare parte dintre boilere se află şi în locuinţele din zone urbane, fiind instalate din motive de confort şi economie. Proprietarii de apartamente aleg această metodă pentru a nu fi afectaţi de reviziile tehnice, oprirea apei calde în anumite intervale orare sau temperatura scăzută a apei calde furnizate de către regiile centralizate, dar facturată ca atare”, a afirmat Cătălin Drăguleanu, Directorul de Vânzări al Ariston Thermo România.

Astfel, 58% dintre cumpărătorii de boilere electrice de pe piaţa locală provin din mediul rural. În plus, un procent semnificativ dintre utilizatori, de 25%, locuiesc în oraşe mici, de aproximativ 50.000 de locuitori.

Peste o treime din vânzările de boilere electrice pe piaţa autohtonă sunt realizate în zoneleBanat, Crişana şi Maramureş, în timp ce Oltenia deţine o cotă de 29%, similară cu cea din Dobrogea. Cea mai slabă penetrare a boilerelor este în Bucureşti, unde procentul ajunge la doar 7%.

Preţul, puterea şi marca, principalele criterii de achiziţie

Când vine vorba de cumpărarea de boilere, 41% dintre români se ghidează după preţ. Printre principalele criterii care stau la baza procesului de achiziţie se numără şi puterea rezistenţei electrice, în 16% din cazuri, marca, cu un procent de 15, şi dimensiunea aparatului (15%).

Cele mai uzuale boilere de pe piaţa locală sunt cele electrice, în proporţie de 50%, urmate, cu un procent de 30, de cele pe bază de combustibil solid şi de cele pe gaz, cu 12%. O cotă mică de piaţă, de doar 8%, aparţine boilerelor termo-electrice, conectate în general la centrale termice cu combustibil solid.

Modelele de boilere electrice cel mai des achiziţionate sunt cele cu o capacitate de 80 de litri.

 450 lei, preţul mediu plătit pentru un boiler electric

Studiul companiei Ariston arată, de asemenea, că în 41% din cazuri boilerele electrice sunt achiziţionate din magazinele specializate de instalaţii, urmate de magazinele de obiecte sanitare şi de cele de tip Do-it-Yourself. Preţul mediu plătit de către români pentru un boiler electric este de  aproximativ 450 lei.

Când vine vorba de montarea aparatelor, cumpărătorii apelează, în peste 65% din cazuri, la un instalator. Aproximativ 30% dintre români aleg să monteze singuri boilerele electrice, în timp ce doar 5% se îndreaptă către o firmă specializată de instalaţii.

 Trei din patru boilere, achiziţionate în ultimii 6 ani

Potrivit studiului elaborat de Ariston Thermo România, peste 40% dintre proprietarii de boilere electrice au achiziţionat aparatul în urmă cu aproximativ 2-6 ani, în timp ce 28% deţin un astfel de sistem de încălzire al apei de mai mult de 6 ani. 30% dintre proprietari au cumpărat un boiler în ultimii 2 ani.

În acelaşi timp, 79% dintre boilerele electrice existente în gospodăriile românilor sunt cele instalate pentru prima dată, în timp ce doar 21% sunt boilere care au înlocuit aparate mai vechi.

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *