Este important să fim în primul segment al ţărilor care pregătesc cadrul de reglementare pentru dezvoltarea hidrogenului – Drăgan, ME

România trebuie să fie în primul segment al ţărilor care doresc dezvoltarea şi pregătesc cadrul de reglementare pentru producţia de hidrogen şi este importantă conlucrarea între ministere şi celelalte autorităţi, fiindcă cea mai mare valoare adăugată va fi obţinută în industrie, transporturi şi energie, a declarat, joi, Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

„Este foarte important să fim în primul segment, în primul grup al ţărilor care doresc dezvoltarea şi sprijină şi pregătesc cadrul de reglementare pentru dezvoltarea hidrogenului. Trebuie să precizăm că la Ministerul Energiei suntem foarte atenţi şi dorim dezvoltarea acestei alternative, dar e importantă conlucrarea cu celelalte ministere de linie şi cu celelalte autorităţi, pentru că hidrogenul, ok, îl producem, dar cea mai mare valoare adăugată o obţinem probabil în industrie, în transporturi şi, desigur, şi în energie”, a afirmat oficialul de la ME la evenimentul „Towards Clean Energy”, organizat de de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociaţia Together for a Better Tomorrow.

Potrivit acestuia, companii private din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene sunt interesate de a dezvolta în parteneriat proiecte pentru producerea hidrogenului din surse regenerabile.

„România a semnat în decembrie anul trecut Manifesto for hydrogen, prin care şi-a arătat disponibilitatea şi angajamentul de a participa la proiecte comune de interes european, în care cel puţin trei state membre îşi doresc dezvoltarea acestora. Există interesul unor companii private din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene de a dezvolta în parteneriat proiecte pentru producerea hidrogenului din surse regenerabile, surse verzi, şi utilizare lui pe scară largă în economia locală sau, dacă va exista un surplus şi face sens economic, inclusiv utilizarea în cadrul altor parteneri din UE”, a menţionat Drăgan.

El a subliniat că hidrogenul, în Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, este văzut ca un input pentru realizarea decarbonării şi că la Ministerul Energiei a fost creat un departament ce se va ocupa de partea de dezvoltare a hidrogenului.

Drăgan a adăugat că deja sunt proiecte anunţate de diverse companii în domeniul energiei şi a menţionat că hidrogenul e considerat o materie primă, dar ceea ce e foarte important este faptul că este şi o modalitate de stocare, iar aplicaţiile sunt multiple.

„Ţinând cont de dezvoltarea sistemului energetic în următoarea decadă, probabil că vor fi momente în care va exista o producţie foarte mare din surse regenerabile, probabil vânt, cumulat cu solar, şi în acele momente probabil preţurile nu vor fi foarte atractive pentru producători. Şi aici hidrogenul e văzut în acest moment ca o modalitate de stocaj şi o modalitate prin care producătorii vor fi influenţaţi de a produce acest hidrogen şi inclusiv de a-l folosi în alte ramuri industriale cu o valoare adăugată mult mai mare”, a explicat secretarul de stat.

El a reiterat că şi România va avea o strategie pe hidrogen în perioada următoare şi că se doreşte un cadru de reglementare care să faciliteze aceste investiţii.

„În acest moment lucrăm, toţi colegii mei din Departamentul de hidrogen analizează strategiile naţionale ale altor state membre ale UE şi, pe baza experienţei şi a direcţiilor pe care acestea le-au urmat, cu siguranţă în perioada următoare vor dezvolta o strategie pe hidrogen, la care invităm, alături de colegii din celelalte autorităţi, şi colegii din mediul privat, pentru a putea avea o strategie cu aplicabilitate. Ceea ce ne dorim noi este să avem un cadru de reglementare care să faciliteze aceste investiţii”, a punctat Dan Drăgan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *