Eșec pentru CE Oltenia: a scos la vânzare pe OPCOM energie pentru următorul an, fără succes. De ce e o veste foarte proastă

Complexul Energetic Oltenia a eșuat în tentativa de a vinde pe piață energie pentru un an, chiar la un preț mult mai mic decât cel de cost.

Complexul Energetic Oltenia a lansat prima sa licitație de vânzare de energie electrică din acest an, de pe Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale – Licitație Extinsă, cu energie cu perioada de livrare pentru un an.

Complexul a testat piața oferind două pachete de câte 5 MWh, bandă, în intervalul 1 aprilie 2020-31 martie 2021. În total 87,6 GWh de energie electrică, care au fost scoși la vânzare de producătorul din Oltenia la un preț de 267 de lei. Tranzacțiile nu s-au încheiat. De oferta CEO au fost interesați cei de la de Enel, dar ei au fost dispuși să ofere doar 263 de lei.

Potrivit cercetărilor noastre, este prima ofertă de energie electrică pusă de CE Oltenia pe această piață în acest an, iar faptul că nu a putut să vândă energia este un semnal foarte prost pentru companie. Vom detalia mai jos de ce.

În memorandumul inițial, elaborat anul trecut, în care fostul Guvern a solicitat schema de sprijin, se arăta care este costul mediu de producție al CE Oltenia, la acea dată, cu costul certificatelor de CO2 inclus: 349 lei/MWh. Cum certificatele nu s-au ieftinit, acest cost ar fi deci cam în jurul aceșleiași valori. Deci mult peste prețul cu care compania a ieșit acum pe OPCOM să vândă energie – 267 de lei, și nu a reușit nici la acest preț.

Problema este că, așa cum se așteaptă inclusiv autoritățile, compania nu va rambursa ajutorul de salvare de un sfert de miliard de euro acordat pentru a plăti o parte din certificatele aferente emisiilor de anul trecut. Iar acest ajutor de salvare va fi transformat într-unul de restructurare, care va fi acordat pe baza unui program de restructurare viabil, care trebuie avizat de Comisia Europeană și, dacă nu se vor schimba lucrurile, CE Oltenia trebuie să dovească viabilitatea în condițiile în care are un cost de peste 300 de lei/MWh dar nu a putut vinde energia în piață la un preț mult sub acest cost.

3 Comments

 1. Super veste, inca putin si vine in sfarsit falimentul. Cu cat scapam mai repede de colosi de genul asta, cu atat mai bine pentru toata lumea in special pentru cei care mai si respira.

 2. Evenimentul e banal și nu înseamnă mare lucru… Ofertantul și-a pierdut capacitatea de a fi vânzător de bună credinţă!… La sfârșitul anului trecut, trebuia o investigaţie holistică, exhaustivă… Pe baza ei, se stabilea strategia de vânzare…

  In mare, seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în 2013…. Ofertanţii au văzut uimirea-n a lor faţă!…

 3. Stimati domni,

  Sunteti complet in afara subiectului, singurul motiv pentru care nu au vandut acele pachete de energie ar fi din cauza faptului ca sunt legate cu perioada de livrare Q2(o perioada mai ieftina a anului in materie de energie).

  Verificati rezultatele tranzactiilor de pe PCCB-NC inainte sa aruncati cu stiri in stanga si in dreapta.
  Tranzactii de vanzare ale companiei au avut loc in data de 21/02/2020, 19/02/2020, 18/02/2020 etc…

  Link? https://www.opcom.ro/rapoarte/pccb_nc/rezultate_PCCBNC.php?lang=ro

  Dupa cum probabil ar trebui sa stiti exista mai multe piete administrate de OPCOM unde se poate vinde energie.

  Spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *