Eşec la întâlnirea AFM-instalatori pe marginea proiectului “Casa Verde Fotovoltaice”, suspiciunile de fraudă persistă, s-ar putea ajunge la Parchet. Ce li s-a spus instalatorilor

Întâlnirea dintre reprezentanţii firmelor de instalatori de panouri fotovoltaice şi cei ai Administraţiei Fondului pentru Mediu pe tema derulării programului “Casa Verde Fotovoltaice” a fost un eşec, potrivit unor surse prezente la discuţie. AFM nu a fost de acord cu reluarea procesului de înscriere a dosarelor  şi nici cu solicitarea instalatorilor de a se face un audit informatic extern, pentru a se vedea dacă au existat fraude la înscriere. Programul este în continuare blocat şi persistă suspiciuni de fraudă, iar reprezentanţii instalatorilor ar putea sesiza Parchetul.

O delegaţie care ar fi reprezentat mai mult de jumătate din numărul de instalatori agreaţi în programul “Casa Verde Fotovoltaice” a avut marţi dimineaţă o întâlnire cu oficialii AFM, pe marginea continuării programului, care a fost oprit în data de 10 septembrie, la doar şase ore de la debut.

Vă amintim mai întâi ce au cerut instalatorii de la AFM, ca măsuri imediate:

 1. Reluarea de la capăt a procesului de înscriere a persoanelor fizice
 2. 2-3 utilizatori maximum pentru fiecare fimă, cu parolă unică
 3. Protecție la folosirea roboților de tip software (cod CAPTCHA la salvarea dosarului)
 4. Maximum 50 de dosare / firmă / zi
 5.  Excluderea firmelor care au fraudat / abuzat / sau au folosit mijloace anti-concurențiale
 6. Anunțarea cu minimum 10 zile în avans a începerii înscrierilor

Ce au obţinut

 Sursele noastre spun că, la primul punct, reprezentanţii AFM au refuzat reluarea programului de la zero, deci cele circa 13.000 de dosare înscrise rămân înscrise, chiar dacă există suspiciuni în privinţa modului în care au fost introduse. Instituţia nu a acceptat solicitarea, pe motiv că încă nu a fost dovedită vreo fraudă, iar investigaţia AFM asupra modului în care a funcţionat aplicaţia informatică este încă în curs. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe instalatori a fost că solicitarea lor de a se face un audit informatic, care nu ar fi durat mai mult de o oră-spun ei-prin analizarea userilor şi a IP-urilor calculatorelor de unde au fost încărcate dosarele, a fost refuzată de AFM. Ei spun că astfel s-ar fi văzut imediat cine a folosit roboţi pentru încărcarea proiectelor, dar AFM a replicat că, fiind instituţie publică (Autoritate) nu poate legal ea interveni pe partea de IT.  Instalatorii au fost sfătuiţi însă să facă acest demers la alte instituţii.

În ceea ce priveşte accesul în aplicaţie, AFM a fost de acord să permită accesul a cinci utilizatori per firmă, instalatorii solicitaseră doi-trei.

Referitor la solicitarea de a se introduce o protectie la folosirea roboţilor, de tip software (cod CAPTCHA) la salvarea dosarului în aplicaţie, reprezentanţii instituţiei au refuzat.

În legătură cu solicitarea de se accepta maximum 50 de dosare/firmă/zi, propunerea a rămas în discuţie în condiţiile în care cei de la AFM nu sunt siguri că aplicaţia permite introducerea acestei limitări.

Referitor la excluderea  firmelor care au fraudat / abuzat / sau au folosit mijloace anti-concurențiale, reprezentanţii instituţiei au acceptat ideea dar au specificat că acest lucru trebuie să reiasă după propria analiză

În ceea ce priveşte solicitarea de a se anunţa cu cel puţin zece zile în avans  data reluării înscrierilor, cei de la AFM au fost de acord cu o perioadă de cinci zile.

Instalatorii aveau şi propuneri care să nu aibă o rezolvare neapărat imediată, legate de transparenţă, dar au fost refuzaţi de cei de la AFM, potrivit surselor noastre. O propunere în acest sens era cea legată de posibilitatea ca fiecare instalator să poată vedea în timp real ce s-a depus de orice alt instalator, ce proiecte s-au acceptat ca eligibile si ce s-a dat spre decontare, dar solicitarea a fost refuzată. La fel ca şi cea de a se face o  supervizare externă independentă a firmei IT care a dezvoltat aplicaţia de inscriere, motivaţia refuzului fiind accea că AFM este o instituţie publică şi nu poate face legal acest lucru.

Totuşi, AFM a acceptat ca, dacă în documentațiile de decontare depuse de instalațori se va descoperi o inadvertența, aceasta se va rezolva prin solicitarea de depunere de clarificări într-un termen de maximum 3 zile lucratoare.

Reprezentanţii instalatorilor nu sunt mulţumiţi de rezultatele discuţiei şi de poziţia AFM şi spun că au în vedere sesizarea Parchetului.

Context

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.

„Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.

Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.

Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.

Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.

 

10 Comments

 1. Conducerea AFM să demisioneze, deoarece :
  -trebuia să prevadă aceste situații ( prin refuzul acestora privind remedierea creează suspiciuni);
  -„blatul „AFM cu această societate cu capital străin reiese din cel puțin 2 lucruri:
  1. Cez Vânzare a solicitat 899 lei taxă analiza dosar și consultanță ( cea mai mare taxă ceruta dintre toate societățile acreditate), creeându-i astfel mai puțină eligibilitate;
  2. Nici acum când această societate este dovedită că a fraudat înscrierea dosarelor, AFM nu dorește să ia măsuri concrete pt. îndreaptarea situației.
  – AFM trebuia să interzică instalatorilor incasarea de taxe suplimentare de la persoanele fizice !
  DEMISIA AFM, JOS CORUPȚIA !!!

 2. Cred că o mare parte din suma colectata de aceasta firmă cu capital străin, care a solicitat 899 lei pentru consultanța, s-a constituit în șpagă, mită, pentru funcționarii AFM, acesta fiind și motivul pentru care nu vor să facă transparent modul de încărcare a dosarelor în aplicație. Este doar o părere iar instituțiile abilitate ar trebui sa se sesizeze din oficiu, în cel mai scurt timp, fără să aștepte plângeri penale .

 3. Citesc comentariile și ma minunez. Pardon, ma emigrez…… Nu poate afm sa interzică relația contractuala dintre doi privați. Voi sunteți niște comuniști cu srl-uri….. Dacă afm – ul întra în jocul ipotentei acestor „instalatori” vor avea aproximativ 13000 de protestatari ce au „alergat” după documentația necesara si acum din cauza unora care au Introdus dosarele cu Pentium 2/3/4. Cu ce sunt ei vinovați? Programul trebuie deblocat de urgenta și finalizata aceasta procedura. Dacă se constata vreo ilegalitate sa acționeze punctual, nu cu toti instalatorii și clienții la fel!

 4. Sa să reia înscrierile, Sa onoreze la rînd cererile depuse indiferent de nr. lor mai ales că am inteles ca acest program se extinde pe parcursul mai multor ani Sa fie publicate clar firmele pt. fiecare regiune in parte ,rezîstenta ,starea locuinței, anul construcției, structura de rezistență,etc..Reducerea actelor ce ar trebui depuse ,care adeverințe fiscale ,doar cu copie după chitanța fiscală de plata a impozitului de la primărie, acul depropietar sau mostenitor, un aviz de la electrica unde aparține. Punerea la dispoziție acestei tip la casieriile electrica contra cost. De asemeni ghidul cu actele necesare pt dosar.

 5. Pana se reiau înscrierile, expira documentele. Înseamnă că va trebui sa o luam de la capăt cu obținerea actelor. Pe de alta parte, descalificarea unui instalator înseamnă că persoanele înscrise la el trebuie sa se reorienteze la alt instalator, deci sa refacă documentele. Haos total, proasta organizare etc.

 6. Se pare ca o firma din Olt a reusit performanta de a incarca, „cu mobilizarea tuturor angajatilor”, 2500 de dosare in 5 ore. Conform informatiilor de pe site-ul ministerului finantelor, numarul mediu de angajati ai acestei firme este a fost 15 (in 2018) adica o medie de 160 dosare pe persoana, sau 1 dosar incarcat la 2 minute… In unele comentarii de pe facebook se mentioneaza insa ca numarul celor implicati in procedura de incarcare a fost de 30 persoane, adica un dosar la 4-5 minute 🙂
  Cifra de afaceri a acestei firme a fost situata la circa 8mil lei/an, conform mfinante, dar pentru a acoperi cele 2500 de dosare va fi necesar un efort financiar de 50mil lei in urmatoarele 8 luni, doar pentru dosarele incarcate initial. Insa firma respectiva mai are in asteptare si alte dosare, conform site-ului propriu.
  Oare va fi capabila sa suporte acest efort financiar, sau vom vedea cum le explodeaza programul casa verde-n cap…
  Vor fi capabili sa ofere serviciile necesare in perioada de garantie?
  Partea cea mai interesanta este si ca in toata aceasta concentrare firma din Olt a incarcat dosare si din alte regiuni decat cea din care face parte…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *