Eroare a ministrului Energiei, Anton Anton: “Suntem al doilea producător de gaze din Europa”

Ministrul Energiei a spus că România este al doile producător de gaze din Europa. În realitate, ţara noastră este pe locul patru, după Norvegia, Olanda şi Marea Britanie.

“Suntem, dacă nu mă înşel, al doilea producător de gaze din Europa, după Marea Britanie”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, la coferinţa “România-Hub energetic”, organizată de Intact Media.

România nu este însă al doilea producător de gaze din Europa, după nicio statistică. Potrivit ultumului raport al British Petroleum, publicat chiar în această lună, anul trecut, ţara noastră a extras 10,3 miliarde de metri cubi. Pe primul loc în Europa a fost Norvegia, cu 123,2 miliarde de metri cubi, urmată de Marea Britanie (41,9 miliarde de metri cubi) şi de Olanda (36,6 miliarde de metri cubi).

Deci România este al patrulea producător de gaze din Europa.

Şi la capitolul rezerve dovedite, raportul BP plasează România tot pe locul al patrulea din Europa, cu 100 de miliarde de metri cubi. Podiumul este acelaşi ca în cazul producţiei: Norvegia – 1.700 de miliarde de metri cubi, Olanda – 700 de miliarde de metri cubi şi Marea Britanie – 200 de miliarde de metri cubi.

Este adevărat că ţara noastră ar putea urca în acest clasament în anii următori, dacă vor fi extrase gazele din Marea Neagră (se vorbeşte depre rezerve de 200 de miliarde de metri cubi) şi pe fondul declinului producţiei viitoare din Olanda.

Guvernul olandez a decis ca, până în anul 2030, să oprească, etapizat,  toată producţia de gaze din zăcământul Groningen, unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din Europa, cu o producţie de peste 20 de miliarde de metri cubi (dublul producţiei totale a României).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *