Equinor a inaugurat în Norvegia cel mai mare parc eolian offshore plutitor din lume

Compania energetică norvegiană Equinor şi partenerii săi au inaugurat miercuri cel mai mare parc eolian offshore plutitor din lume, Hywind Tampen, a cărui producţie va fi utilizată pentru aprovizionarea platformelor de gaze şi petrol din apropiere şi va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Printre partenerii Equinor se află grupul austriac OMV şi Vaar Energi, al cărei acţionar majoritar este firma italiană ENI.

Producţia de energie la Hywind Tampen a început în noiembrie 2022 iar luna aceasta s-a atins nivelul de proiect.

Unitatea are o capacitate de 88 MW şi va acoperi aproximativ 35% din cererea anuală de energie a celor cinci platforme de gaze şi petrol din Snorre şi Gullfaks, în Marea Nordului.

„Hywind Tampen ar urma să reducă anual emisiile de CO2 cu 200.000 tone”, a afirmat Kjetil Hove, şeful Equinor pe segmentul de explorare şi producţie din Norvegia.

Cifra reprezintă 0,4% din totalul emisiilor Norvegiei de CO2 din 2022.

Hywind Tampen are 11 turbine eoliene fixate pe o bază plutitoare, ancorată mai mult de fundul mării decât fixată de subsolul oceanic, o tehnologie nouă care, susţin experţii, este adecvată pentru utilizarea în apele mai adânci.

Costurile proiectului Hywind Tampen au crescut de la o estimare iniţială de 5,2 miliarde de coroane (491 milioane de dolari) în 2020, la 7,4 miliarde de coroane, din cauza perturbărilor provocate de pandemie, a inflaţiei, a efectelor valutare şi a întârzierii obţinerii materiilor prime. Proiectul a beneficiat de subvenţii de aproape 2,9 miliarde de coroane, a informat Equinor.

Norvegia, care până în 2040 vrea să ajungă la capacităţi offshore de energie eoliană de 30 GW, ceea ce ar dubla actuala producţie de energie a ţării, iniţiază în această toamnă procedura de licitaţie pentru primele sale parcuri eoliene comerciale, inclusiv trei plutitoare.

Alţi parteneri ai Equinor în proiect sunt Wintershall Dea, al cărei acţionar majoritar este firma germană BASF, INPEX Idemitsu şi Petoro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *