Eolienii: Guvernul dezinformează, UE nu a acceptat încă reducerea certificatelor

Investitorii din sectorul eolienelor spun că Guvernul trebuie să trimită Comisiei Europene date suplimentare pentru a obţine acordul instituţiei referitor la tăierea subvenţiilor. Investitorii mai acuză Guvernul de lipsă de dialog.

“Reprezentanţii autorităţilor române au primit clarificări de la cele două instituţii europene cu privire la rolul Comisiei în analiza modificărilor propuse de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care redimensionează schema de susţinere a producţiei de energie din surse regenerabile. O aprobare a Comisiei presupune însă o procedură oficială, în care se prezintă documente, cifre, explicaţii şi se finalizează cu un aviz scris şi dat apoi publicităţii. Drept urmare, RWEA (Asocieţia Investitorilor în Energie Eoliană din România) consideră că declaraţiile oficiale care susţin ‘unda verde’ a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate şi provoacă dezinformare”, se arată într-un comunicat al RWEA.

Clarificările ar fi fost primite în urma discuţiei care membrii Asociaţiei le-au avut separat la Bruxelles, în 22 mai, cu directoratul general Energie şi directoratul general Concurenţă din cadrul Comisiei Europene

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor cu RWEA, reprezentanţii directoratului general Energie şi ai directoratului general Concurenţă au subliniat necesitatea notificării Comisiei Europene despre noul proiect de OUG, făcut public la începutul lunii aprilie, pentru ca forurile europene să poată analiza în cunoştinţă de cauză impactul acestor modificări legislative.

“Analiza de impact ar urma să se desfăşoare pe două teme distincte: una ce se referă la schema de sprijin pe bază de certificate verzi şi cealaltă privind scutirea marilor consumatori de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Legat de schema de sprijin, România trebuie să trimită la Bruxelles calcule care să argumenteze soluţia amânării unui număr de certificate şi să explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare şi cum va afecta acest mecanism întreaga piaţă de energie. Proiectul de OUG iniţiat de minister prevede, în cazul producătorilor de energie eoliană, amânarea unui certificat verde pe o perioadă de trei ani şi jumătate. Totodată, autorităţile de la Bucureşti vor trebui să aducă lămuriri în faţa oficialilor europeni în privinţa discriminării pe care o va crea noua OUG, dat fiind că amânarea unui număr de certificate verzi se aplică doar tehnologiilor eoliană, fotovoltaică şi microhidrocentralelor noi, nu şi biomasei şi microhidrocentralelor retehnologizate”, mai arată Asociaţia.

RWEA mai spune că producătorii de energie eoliană s-au arătat dispuşi să dialogheze cu Guvernul, însă până la acest moment nu au fost posibile discuţii serioase, iar oficialii de resort nu au ţinut cont de propunerile scrise ale industriei.

Hidroelectrica intentioneaza sa vanda microhidrocentralele pe care le detine. Aceste microhidrocentrale necesita retehnologizari. In cazul in care nu ar mai fi acordate cele doua certificate verzi, investitorii nu ar mai fi interesati de aceste microhidrocentrale.

„Ordonanta a fost agreata de Comisia Europeana, va intra saptamana viitoare in Guvern. Mai sunt cateva detalii tehnice de rezolvat in aceste zile, apoi va fi propusa Guvernului spre aprobare”, a declarat saptamana trecuta Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie.

Premierul Ponta a anunţat, la Bruxelles, sfârşitul epocii de aur a regenerabilelor în România. Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va diminua subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, premierul a răspuns că acestea nu vor fi diminuate, ci eşalonate.

“Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor. Facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi, ori încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile”, a spus Ponta, după lucrările Consiliului European.

El a arătat că România are în prezent “cel mai generos” sistem de subvenţii, precizând că a afirmat şi în cadrul Consiliului European că energia regenerabilă este în prezent cea mai profitabilă investiţie în România, “în afaceri legale sau ilegale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *