Eolienele și fotovoltaicele vor asigura în 2030 o treime din electricitate, la nivel mondial

Proiectele de energie solară şi eoliană sunt în grafic pentru ca până în 2030 să fie responsabile pentru mai mult de o treime din electricitatea mondială, ceea ce arată că sectorul energetic poate realiza schimbările necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale, se arată într-un raport publicat joi de Institutul Rocky Mountain (RMI), transmite Reuters.

Sultan al-Jaber, preşedintele viitoarei Conferinţe ONU pentru Climă (COP28), ceruse triplarea generării de energie regenerabilă până în 2030 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi îndeplinirea obiectivelor climatice.

Creşterea exponenţială a sectorului înseamnă că proiectele de energie solară şi eoliană ar urma să genereze cel puţin 33% din electricitatea globală, în creştere de la un nivel de aproximativ 12% în prezent, ceea ce va duce la scăderea folosirii combustibililor fosili şi la o energie mai ieftină, se arată în raportul RMI.

RMI, o organizaţie non-profit din SUA axată pe energia verde, a efectuat cercetarea în parteneriat cu Bezos Earth Fund, un fond de 10 miliarde de dolari creat de proprietarul Amazon, Jeff Bezos.

Costul energiei solare, care este deja cea mai ieftină formă de producere a electricităţii, va scădea la 20 dolari per MWh, de la aproximativ 40 dolari per MWh în prezent, deoarece din ce în ce mai multe proiecte sunt lansate şi se îmbunătăţesc economiile de scară, se arată în raport.

„Beneficiul implementării rapide a energiei regenerabile este o mai mare independenţă şi securitate energetică, plus scăderea preţului electricităţii pe termen lung”, a apreciat Kingsmill Bond, de la RMI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *