Eolianul a intrat în statistici: turbinele din Dobrogea au produs energie pentru 320.000 de case

În premieră, ANRE a introdus în raportul său lunar de monitorizare producţia de energie electrică din surse eoliene: Aceasta a acoperit 0,8% din producţia naţională, în luna ianuarie.

 

 

În ianuarie 2011, producţia de energie electrică din surse eoliene a acoperit 0,8% din producţia naţională de electricitate, potrivit ultimului raport de monitorizare al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Este pentru prima dată când ANRE include în monitorizarea sa lunară a pieţei de energie electrică producţia de energie eoliană.

 

În luna ianuarie, producţia de energie electrică a României a fost de 5,99 TWh, de unde rezultă că producţia de electricitate din surse eoliene s-a ridicat la 47,9 milioane KWh. Dacă luăm în calcul un consum mediu al unei gospodării de 150 KWh lunar, rezultă că turbinele eoliene din Dobrogea au asigurat, teoretic, energia necesară pentru 319.000 de gospodării în prima lună a acestui an.

 

Mai multe companii mari din sectorul energetic printre care Enel, EDP, sau Iberdrola au instalat sau sunt în faza de instalare a sute de turbine eoliene în Dobrogea. Potrivit unei estimări recente a Consiliului Investitorilor Străini, Româ­nia are un potenţial inves­ti­ţional în do­meniul energiei regenerabile, doar în sectorul eolian, de 5 mili­arde de euro în următorii trei ani, res­pectiv 3.000 de MW instalaţi, în con­diţiile în care 1 MW instalat costă 1,7 milioane de euro.

 

 

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *