Eni câștigă în arbitraj un proces de 550 de milioane de euro împotriva Uniper

Firma germană Uniper trebuie să plătească 550 de milioane de euro companiei italiene Eni au declarat luni trei surse pentru Reuters, ca urmare a unei decizii a unei curți de arbitraj privind un contract de furnizare de gaze naturale lichefiate (LNG) care a expirat în 2022.

Uniper, cel mai mare trader de gaze din Germania, a dezvăluit duminică târziu sentința, precizând că a fost nevoit să facă plata către o companie energetică europeană, fără a o identifica însă

Procedura de arbitraj, în conformitate cu normele Camerei Internaționale de Comerț, a început la începutul anului 2021 și se referă la prevederile privind stabilirea prețurilor dintr-un contract de furnizare de LNG pe termen lung, a precizat Uniper.

Contractul de LNG în cauză a fost încheiat înainte de separarea Uniper de E.ON în 2016 și a expirat anul trecut, a precizat Uniper, adăugând că nu sunt de așteptat alte consecințe financiare ca urmare a acestei deizii a arbitrilor

Eni a furnizat Uniper 0,65 milioane de tone de LNG pe an începând din 2007 , potrivit raportului anual din 2017 al Grupului internațional al importatorilor de LNG (GIIGNL).

Uniper a refuzat să comenteze, în timp ce Eni nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Anul trecut, Uniper a lansat proceduri legale împotriva gigantului rus Gazprom, fostul său principal furnizor de gaze naturale, care întîi a redus și apoi a suspendat livrările, ceea ce a dus Uniper aproape de colaps.

Uniper a precizat că sentința de acum „se referă la reevaluarea retroactivă a prețului acordului pe termen lung”, fără a fi mai precis. Procedurile de arbitraj privind contractele de furnizare a gazelor naturale nu sunt neobișnuite în industrie, amintește Reuters.

Uniper, care a fost salvată de Germania anul trecut, a declarat că plata va avea un impact asupra rezultatelor sale anuale, adăugând că analizează în prezent decizia și pașii legali de urmat. Nu a furnizat o estimare actualizată însă. În octombrie, Uniper a confirmat că se așteaptă la un profit ajustat înainte de dobânzi și impozite de 6 până la 7 miliarde de euro și la un profit net ajustat de 4 miliarde până la 5 miliarde de euro în 2023, datorită prețurilor spot la gaze mai mici decât se aștepta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *