Engie vrea să cumpere Energias de Portugal (EDP). Ar deveni un important producător de electricitate în România, cu peste 600 MW instalaţi

Acţiunile grupului portughez de utilităţi Energias de Portugal (EDP) înregistrau luni dimineaţa o creştere de peste 5% după ce postul francez de televiziune BFM Business a anunţat că grupul francez de utilităţi Engie analizează o posibilă ofertă de preluare a EDP, transmite Reuters, citată de Agerpres. Ambele companii sunt prezente pe piaţa din România.

În prima jumătate de oră de la deschiderea bursei, acţiunile EDP înregistrau o creştere de 5,4% până la 3,23 euro, în timp ce titlurile Engie au scăzut cu 0,5%. La acest preţ, EDP are o capitalizare bursieră de aproximativ 11,7 miliarde euro în timp ce Engie are o valoare de piaţă de aproximativ 33 miliarde euro.
Citând surse din apropierea grupului, BFM Business susţine că Engie studiază de mai multe săptămâni o posibilă preluare a Energias de Portugal, companie specializată în energiile regenerabile şi care are active importante în SUA şi Brazilia. Sursele adaugă că nicio decizie cu privire la o eventuală ofertă nu va fi luată înainte ca noul director general de la Engie, Jean-Pierre Clamadieu, să-şi preia în mod oficial atribuţiile în data de 18 mai. La începutul acestui an însă Clamadieu spunea că Engie ar trebui să analizeze oportunităţile de achiziţii.

Sectorul european de utilităţi a fost bulversat luna trecută când primele două companii germane de utilităţi au anunţat că intenţionează să dezmembreze compania de energie regenerabilă Innogy, urmând ca activele să fie împărţite între firma mamă RWE şi rivalul E.ON.

Engie, al patrulea grup de utilităţi din Europa în funcţie de valoare de piaţă, şi-a redus treptat expunerea pe cărbune şi a reinvestit sumele generate din vânzarea activelor care funcţionează cu combustibili fosili în energii regenerabile şi reţele de distribuţie. Recent o sursă din apropierea Consiliului de Administraţie a declarat că Engie analizează o serie de posibile mari achiziţii, o modificare a strategiei după vânzarea unor active în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.

Engie este prezentă pe piaţa din România, fiind unul dintre cei doi mari distribuitori de gaze şi unul dintre marii furnizori de gaze. Compania este şi furnizor de energie electrică şi deţine şi două parcuri eoliene, cu o capacitate de 100 MW

EDP este şi ea activă în România, prin divizia de regenerabile. EDP Renewables are o capacitate instalată de 521 MW în eolian şi fotovoltaic la noi în ţară.

Aşadar, dacă tranzacţia va avea loc, Engie va deveni un jucător important pe piaţa de generare de energie din România, cu peste 600 MW instalaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *