Engie va plăti gazele rusești cu euro, acord cu Gazprom

Compania franceză de utilităţi Engie va plăti Gazprom în euro pentru gazele ruseşti, a anunţat marţi directorul general Catherine MacGregor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Plătim în euro şi astfel nu suntem expuşi riscului valutar”, a declarat şeful Engie.

Oficialul a explicat că s-a ajuns la un acord cu Gazprom, conform aşteptărilor companiei privind valuta şi în concordanţă cu sancţiunile europene.

Engie a confirmat că şi-a redus expunerea directă la Gazprom, de la un nivel maxim de 15 TWh la aproape 5 TWh, la finalul lunii martie.

Acţiunile Engie au urcat marţi la Bursa de la Paris cu 6,2%, după ce compania a raportat profituri trimestriale peste estimări şi a îmbunătăţit previziunile pentru 2022.

În contextul creşterii preţului energiei, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Engie şi-a îmbunătăţit previziunile pentru 2022, când ar urma să înregistreze venituri de 3,8-4,4 miliarde de euro, faţă de ţinta precedentă, de 3,1-3,3 miliarde de euro.

În primul trimestru din 2022, veniturile Engie au urcat cu 85%, la 25,6 miliarde de euro, în timp ce profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) a crescut cu 74%, la 3,5 miliarde de euro.

Engie, ca şi alte companii din Europa, se pregăteşte pentru o eventuală tăiere a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa, diversificându-şi sursele de aprovizionare şi importând „masiv” gaze naturale lichefiate (GNL). Compania a încheiat recent un acord de achiziţionare de GNL pe 15 ani cu firma americană NextDecade Corp.

De asemenea, extinderea pe segmentul energiei regenerabile este o altă parte a răspunsului Engie, a afirmat MacGregor.

Gazele ruseşti erau responsabile pentru 20% din livrările Engie şi pentru 40% din necesarul de gaze al Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *