Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze din România, vine cu ofertă de energie electrică. Cum stau francezii în raport cu concurenţa

Engie, unul dintre cei doi mari furnizori şi distribuitori de gaze din România, a lansat noua ofertă de furnizare de energie electrică pentru piaţa concurenţială, #BeEnergy. Cât de bună este raportat la cele ale celorlalţi furnizori din piaţă.

Engie propune consumatorilor casnici care vor să schimbe furnizorul de energie electrică un contract cu un preţ fix al energiei active, pe doi ani, la valoarea de 0,198 lei/kWh, la care se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi taxele, şi un abonament de 0,15 lei pe zi, potrivit unui comunicat al companiei.

Oferta este adresată consumatorilor din toată ţara, dar, pentru a face un calcul comparativ, am ales-o pe cea pentru zona Muntenia Sud, în care se află şi Bucureştiul.

Aici, preţul final pe care îl propune Engie este de 0,434 lei, fără TVA (0,516 lei TVA inclus) plus abonamentul de 0,15 lei pe zi. La un consum de 150 kWh lunar, adică cel al unui apartament cu trei camere, factura lunară ar fi de 82,8 lei, deci cu nouă lei (sau aproape 10%) mai puţin decât preţul plătit acum de consumatorii care au rămas clienţi ai Enel, în regim de ultimă instanţă.

Citeşte şi:

Eşecul liberalizării energiei: doar un român din opt a trecut pe piaţa liberă de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea şi aici

Prima întrebare: Este mai bună oferta Engie de energie electrică pentru Bucureşti decât oferta celuilalt mare distribuitor de gaze din România, E.On?

Potrivit ofertei sale, E.On are pentru Bucureşti, pentru un contract pe doi ani cu preţ fix pe toată durata, un preţ de furnizare de 0,219 lei/kWh şi un abonament de 0,2 lei pe zi. Ca atare, o factură estimată de 150 kWh pentru Bucureşti ar fi de 88,3 lei pe lună, deci cu 5,5 lei mai mult decât ce oferă Engie, (sau 6,7% mai mult).
Dar E.On oferă, la momentul semnării contractului, un bonus de 100 de lei oricărui nou consumator, sumă care se va reduce din valoarea facturilor următoare. Pare însă că, şi aşa, oferta celor de la Engie este ceva mai bună, dat fiind că, şi cu acest bonus oferit de E.On, pe toată durata contractului cine alege Engie în defavoarea E.On ar face o economie de circa 32 de lei.

Oferta Engie este însă mai puţin bună decât cea a Enel pentru piaţa concurenţială (80,8 lei în Bucureşti pentru 150 kWh are Enel pentru abonamentul Enel Fix Online), dar este mai bună decât cea a RCS&RDS, unde o factură pentru acest consum este de 83,14 lei pe lună şi a altui furnizor cu preţuri mici, Tinmar, unde, în oferta standard, factura este de 84,4 lei. Însă, spre deosebire de ofertele de mai sus, care presupune preţ fix pe un an, cea a Engie este pe doi ani.

Engie, al patrulea grup de utilităţi din Europa în funcţie de valoare de piaţă, deţine în România şi două parcuri eoliene, cu o capacitate de 100 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *