Engie și Premier Energy, investigate de Consiliul Concurenței pentru tarifele prea mari de racordare la rețeaua de gaze

Consiliul Concurenței are în curs o investigație printre distribuitorii de gaze, legată de costurile prea mari ale branșării la rețea, după cum ne-a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. Vizate sunt acum Engie și Premier Energy, care au primit deja raportul de investigație, iar anul viitor E.On.

“În decursul timpului, am avut investigații la toate companiile de distribuție de gaze. Am început acum doi ani cu o companie mai mică, Otto Gaz, pe care am sancționat-o pentru prețuri prea mari aplicate lucrărilor de branșare la rețeaua de gaze. Ei au fost de acord să-i despăgubească pe cei păgubiți, și le-am redus amenda

Zilele acestea discutăm cu Premier Energy, într-o investigație, și cu Engie într-o altă investigație, acuzații similare, legate de de tratamente incorecte, prețuri excesive aplicate lucrărilor de conectare la rețeaua de gaze și mai avem și o patra investigație similară, care se va finaliza la începutul anului viitor, care vizează celălalt mare operator de rețele de gaze din România, E.On” a spus Chirițoiu

Întrebat dacă și în acest caz există posibilitate unei înțelegeri similare cu cele două companii, șeful Concurenței a sps că totul depinde de poziția pe care o vor avea acestea.

“Asta este discuția în momentul de față cu companiile. Ele au primit raportul de investigație, știu acuzațiile, asta discutăm, să vedem dacă ele se consideră vinovate. Dacă nu, vom urma procedura normală, care înseamnă o audiere, în care vor avea ocazia să își prezinte argumentele în fața  conducerii Consiliului, după care Plenul Consiliului va decide dacă firma trebuie sancționată, sau, dacă raportul nu se susține, ele nu vor fi sancționate”, a explicat Chirițoiu.

Companiile riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri, dar, după cum a spus Chirițoiu, în acest caz procentul ar putea fi mai mic.

Premier Energy este o companie deținută de miliardarul ceh Jiri SmejcCompania este furnizor de gaze şi are concesionat şi serviciul de distribuţie în zeci de localităţi din România, după cum puteţi vedea AICI

Grupul francez Engie controlează Distrigaz Sud Rețele, unua dintre cele două mari companii din sectorul de distribuție a gazelor, activă în jumătate de sud a țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *