Engie România va contesta în instanţă amenda dată de ANRE: „Este incorectă, noi am echilibrat piaţa de gaze”

Engie România, unul dintre cei doi mari furnzizori şi distribuitori de gaze, va contesta în instanţă amenda pe care a primit-o de la ANRE, pentru că ar fi dezechilibrat sistemul de tranbsport al gazelor în perioada cu temperaturi foarte scăzute. Alături de Engie, au mai primit amenzi Transgaz, E.On şi producătorul OMV Petrom.

„ENGIE Romania confirmă că a fost notificată cu privire la aplicarea unei amenzi pe care o va contesta în justiţie. Această amendă are în vedere asa zise dezechilibre produse în sistemul naţional de transport al gazelor naturale”, se arată într-un răspuns al companiei trimis la solicitarea noastră.

„ENGIE Romania a luat toate măsurile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a portofoliului de clienţi prin activarea tuturor surselor interne de aprovizionare disponibile -producţie locală şi înmagazinare- şi prin majorarea considerabilă a importurilor de gaze naturale. Graţie acestor măsuri, pe toată durata valului de frig de săptămâna trecută, ENGIE Romania a fost cumulativ în excedent de aprovizionare şi a contribuit, în mod semnificativ, la echilibrarea sistemului de transport al gazelor naturale, într-un context neprevazut de temperaturi extreme.

Cu titlu de excepţie, ENGIE Romania a înregistrat în prima zi a săptămânii trecute o situaţie de deficit, în condiţiile în care diferenţele dintre prognozele de consum şi consumul efectiv sunt fireşti şi inevitabile. De altfel, aceste fluctuaţii iminente de deficit sau de surplus fac obiectul unor reglementări specifice, de naturală comercială, ca de exemplu Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale. In concluzie, considerăm că am depus toate diligenţele pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a portofoliului nostru de clienţi şi pentru a contribui activ la echilibrarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale, într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere”, spune compania.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a amendat ieri mai multe companii din piaţa de gaze, printre care Transgaz, OMV Petrom, Engie şi E.On din cauza dezechilibrelor create în sistemul de transport, apărute săptămâna trecută, când temperaturile au fost foarte scăzute.

După scăderea presiunii la gaze în conductele Transgaz, care a făcut ca sistemul naţional de transport al gazelor să fie aproape de „starea de risc”, mai multe echipe ale ANRE au mers săptămâna trecută în control la sediile mai multor companii din sectorul gazelor, solicitând informaţii legate de posibilele dezechilibre create în piaţa de gaze, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Rezultatele controalelor ar fi făcut obiectul unei şedinţe a conducerii ANRE, care ar fi discutat, inclusiv despre posibilitatea de a aplica amenzi companiilor Transgaz, Engie, E.On şi OMV Petrom, potrivit surselor noastre. Trei dintre companii au confirmat atunci că au fost controlate de ANRE, dar niciuna nu a confirmat atunci amenda, care le-a fost înmânată abia ieri.

Situaţia de acum seamănă cu cea din ianuarie 2016, când Transgaz ar fi urmat să plătească o amendă de 500.000 de lei, din aceleaşi motive, dar, în final, ANRE nu a mai aplicat-o.

Potrivit surselor noastre, şi acum Transgaz ar fi fost amendată cu aceeaşi sumă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *