Guvernul francez va cere companiilor la care statul este acţionar să nu plătească dividende pentru 2019, a declarat luna trecută ministrul Muncii, Muriel Penicaud. Această declaraţie creşte presiunile pentru ca toate firmele franceze să renunţe la plata dividendelor în contextul crizei coronavirusului.
„Decizia noastră de a anula plata dividendelor pentru 2019 a fost făcută pe fondul continuării incertitudinilor referitoare la durata şi amploarea acestei crize fără precedent”, a afirmat preşedintele Engie, Jean-Pierre Clamadieu.
În acest stadiu, impactul epidemiei asupra perspectivelor financiare rămâne imposibil de cuantificat, fiind supus incertitudinilor legate de durata şi profilul crizei, au precizat reprezentanţii Engie.
Compania planificase plata unor dividende de 0,80 euro pe acţiune pentru 2019 şi avea ca obiectiv un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) cuprins între 10,5 şi 10,9 miliarde de euro în acest an.
Engie avea la finalul lunii februarie unul dintre cele mai solide bilanţuri din sector, cu lichidităţi de 16,4 miliarde de euro, inclusiv numerar în valoare de 8,6 miliarde de euro.
Luna trecută, sindicatele au cerut Guvernului francez să sprijine propunerile lor ca firma energetică Engie să renunţe la plata dividendelor planificate pentru 2019, pentru a facilita asigurarea fluxului de numerar şi pentru a ajuta la redresarea economiei după ce se va încheia criza provocată de pandemia de coronavirus.
Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie. Renunţarea la dividendele pe 2019 ar reprezenta un deficit de aproximativ 461 milioane de euro.
Sindicatele susţin că Engie trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi asigura fluxul de numerar, pentru a-şi sprijini clienţii şi furnizorii.
„În următorii ani, pentru a asigura nivelul de angajaţi şi dezvoltarea grupului în tranziţia energetică, propunem introducerea unei politici de dividende proporţională cu profitul net al grupului”, susţin sindicatele, care vor ca dividendele să fie în viitor de aproximativ 50% din profitul net al Engie.
Grupul ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.900 de angajaţi.