Engie, presată să nu acorde dividende în acest an

Sindicatele au cerut Guvernului francez să sprijine propunerile lor ca firma energetică Engie să renunţe la plata dividendelor planificate pentru 2019, pentru a facilita asigurarea fluxului de numerar şi pentru a ajuta la redresarea economiei după ce se va încheia criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată statului, acţionar al Engie, sindicatele i-au cerut ministrului Economiei, Bruno Le Maire, să voteze împotriva plăţii planificate de dividende de către Engie, în valoare de 0,80 euro per titlu pentru 2019, în creştere cu 7% faţă de precedentele dividende.

Reprezentanţii Engie nu au dorit să comenteze informaţia.

Guvernul francez deţine o participaţie de 23,6% în Engie. Renunţarea la dividendele pe 2019 ar reprezenta un deficit de aproximativ 461 milioane de euro.

Sindicatele susţin că Engie trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi asigura fluxul de numerar, pentru a-şi sprijini clienţii şi furnizorii.

„În următorii ani, pentru a asigura nivelul de angajaţi şi dezvoltarea grupului în tranziţia energetică, propunem introducerea unei politici de dividende proporţională cu profitul net al grupului”, susţin sindicatele, care vor ca dividendele să fie în viitor de aproximativ 50% din profitul net al Engie.

Marţi, Bruno Le Maire le-a cerut companiilor, în special celor mai mari, să arate „moderaţie” în politica lor de plată a dividendelor.

Grupul ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.900 de angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *