Engie: Nu scumpim gazul de la 1 iulie. Prețul din oferta noastră concurențială este identic cu prețul final reglementat plătit acum

Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze, spune că noua sa ofertă de piață concurențială nu va aduce o creștere a prețului final, la momentul liberalizării pieței de la 1 iulie, așa cum am scris noi inițial, și că prețul final pentru populație va fi identic cu cel reglementat. Există un dar…

Iată integral comunicatul Engie:

“În urma materialelor apărute în ultima perioadă, privind prețul gazului natural și una dintre ofertele noastre, ENGIE GAS 4U, ENGIE Romania aduce următoarele precizări:

Această ofertă s-a adresat doar unei părți din portofoliul de clienți existenți ai companiei, care au optat deja pentru serviciul de factură prin e-mail, fiind o ofertă dedicată pentru a anticipa dereglementarea pieței de gaze naturale la data de 1 iulie 2020.

Oferta prevede un preț fix, valabil un an de zile, la același nivel cu prețul reglementat final practicat în prezent. Precizăm că prețul reglementat actual pentru clienții ENGIE Romania este de 125,17 lei/MWh fără TVA, pentru categoria de clienți C1 (cu un consum anual mai mic de 280 MWh), preț care este cu circa 8% mai redus decât în luna februarie 2019.

În plus, oferta ENGIE Romania, lansată la începutul anului 2020, prevede o reducere de 5% pentru primele 3 luni (pe perioada sezonului rece) dacă este accesată până la data de 29 februarie 2020. Oferta include și o componentă de abonament zilnic de 0.28 lei pentru a acoperi costurile operaționale de furnizare.

Reamintim că structura prețului final al gazului natural este compusă din costul de achiziție al gazului ca marfă (pe piața angro) la care se adaugă tarifele reglementate, valabile pentru oricare dintre furnizori, cu scopul de a acoperi costurile de transport, de dezechilibru, de înmagazinare, și de distribuție.

ENGIE Romania își diversifică în permanență portofoliul de oferte pentru a răspunde cât mai bine așteptărilor clienților săi, precum și provocărilor pieței de energie”.

Context

Acum câteva zile am scris despre această ofertă a Engie, trimisă unora dintre clienții care plătesc acum gazele pe piața reglementată. Dincolo de introducerea abonamentului și de reducerea de 5%, Engie a oferit un preț fix de 9,4 bani pe kWh (94 de lei MWh), preț la care se adaugă tariful de distribuție, acciza și TVA.

Engie spune acum că prețul final din factură, pe noua ofertă de piață concurențială, va fi identic cu cel plătit acum la reglementat, deci cine acceptă această ofertă nu va plăti mai mult pentru gaze, ci tot 125 de lei/MWh, sau 12,5 banikWh, cât este acum la reglementat.

Există însă un detaliu legat de baza de raportare. Actualul preț reglementat, la care clienții plătesc gazele până la finalul lunii iunie 2020, conține și componentă care nu va mai exista, plătită de clienți în facturile reglementate, și anume componenta de recuperare a costurilor nerecunoscute în trecut de către ANRE la achiziția gazelor.

Engie a păstrat-o în baza de calcul când a făcut comparația între cele două prețuri finale (cel actual, reglementat, și cel din oferta concurențială pe care a trimis-o) deși ea nu va mai exista după 1 iulie.

Când am făcut comparația, noi am exclus-o, și din acest motiv, am scris că prețul din noua ofertă este cu peste 20% mai mare.

Puteți citi textul inițial, unde vedeți și calculele, AICI

Citește și:

Mesaj comun al Petrom și Romgaz către Engie: Nu aveți motive să creșteți prețurile la gaze pentru populație, de la 1 iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *