Engie: Gazele tranzacționate prin “gas release program” vor reprezenta, în cel mai bun caz, 20% din consum în 2021

Engie, unul dintre cei doi furnizori mari de gaze pentru populație, explică efectele pe care le va avea asupra prețului final programul de ofertare a gazelor din producția internă, la care sunt obligați cei doi producători, Petrom și Romgaz.

Engie spune că programul are efecte limitate acum, pentru că abia a început, iar tranzacțiile sunt puține însă, chiar și în varianta în care va fi un success, în anul 2021 prin el nu va fi asigurat decât 20% din consumul de gaz al furnizorului.

“În ceea ce privește programul ”gas release” aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dorim să menționăm câteva aspecte:

o            Prețul de pornire al licitațiilor are la bază prețul de referință din hub-ul de la Baumgarten, iar prețul final este stabilit în funcție de echilibrul dintre cerere și ofertă; până acum tranzacțiile efectuate în cadrul programului sunt încă limitate;

o            Chiar și în situația mult așteptată de toți actorii pieței în care acest program își va produce efectele scontate, volumele tranzacționate în cadrul acestui program pot reprezenta în 2020 până la 9% din total de consum și 25% în 2021;

o            Volatilitatea prețului pe bursele externe de gaze naturale rămâne una semnificativă: din prognozele curente reiese un preț scăzut pe termen scurt, însă cu o tendință de creștere constantă de la un trimestru la altul, ajungând până la un nivel dublu în vara anului viitor”, arată compania.

Engie spune că va scădea prețurile finale dacă va cumpăra gaz mai ieftin pe perioade lungi. “Efectele obținute după încheierea de tranzacții în cadrul programului ”gas release” vor fi reflectate, atât din punct de vedere al prețului, cât și al volumelor tranzacționate, în componenta de cost pentru clienții casnici și industriali. ENGIE Romania revizuiește periodic politica sa comercială și ofertele aferente, securizând volumele necesare portofoliului de clienți la cele mai bune costuri de achiziție disponibile pe termen lung și scurt”, arată compania.

Furnizorul mai arată că costurile de achiziție a gazelor naturale reprezintă aprox. 55% din prețul final, cu TVA inclus.

Pentru a garanta siguranța și continuitatea în alimentarea cu gaze naturale, Engie Romania spune că asigură consumul de iarnă pentru clienți în proporție de 50% din producția curentă (o parte din această cantitate a fost deja achiziționată, urmând ca restul să fie tranzacționat începând cu luna iulie 2020, și în baza programului “gas release“, 40% din depozite (60% din consumul din această sursă a fost înmagazinat deja în anul 2019, deci se va mai plăti încă un an tarif de înmagazinare pentru unele gaze) și 10% din importul curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *