Engie: Gazele sunt scumpe pentru că producătorii români pun prea puţin pe piaţă

Creşterea preţurilor la gaze, din ultimul timp, este generată de scăderea cantităţilor pe care le pun pe piaţă cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, de creşterea preţurilor la gazele de import, şi nu doar de obligaţia de stocare, care trebuie finalizată în aceste zilea declarat Eric Stab, directorul general al Engie România

“Preţul gazelor creşte ca urmare a faptului că gazele de import sunt mai scumpe, dar şi din cauza faptului că nu există suficient gaz pe piaţă scos la vânzare de către producătorii români. Ei spun că pur şi simplu nu mai au gaz. La acestea se adaugă şi obligaţia tuturor furnizorilor de a stoca gaze pentru iarnă, în condiţiile în care, după ce am avut o lună martie friguroasă, avem mai mult de stocat. Sperăm să existe mai mult gaz pe piaţă în primul trimestru al anului viitor, pentru că, altfel, vom fi nevoiţi să importăm mai mult, iar preţul de import este în creştere, fiind legat de cotaţiile petroliere” a explicat Stab.

El a admis că “unul dintre producători”, referindu-se la Petrom, se confruntă cu o scădere a producţiei, dar mai spus că penuria de gaze de piaţă este generată şi de cererea mai mare de gaze pentru producţia de energie electrică, în condiţiile în care şi pe piaţa de energie electrică preţurile sunt mari. “Este abolut normal”, a spus Stab.

Stab a refuzat să spună care este preţul gazelor de import cu livrare la iarnă, însă a precizat că a prezentat Autorităţii de Reglementare în Energie documente din care reiese că preţul final va trebui să fie majorat. Întrebat dacă România va avea suficient gaz în această iarnă, oficialul Engie a răspuns: Nu ştiu, depinde de iarnă, doar Dumneazeu ştie. Trebuie să fim pregătiţi. Trebuie ca Guvernul să aibă un plan de urgenţă, ce să facem şi cum să intervenim în caz de necesitate, plan care acum nu există”.

Furnizorii de gaze naturale trebuie să aibă stocuri cumulate de gaze de 21,3 milioane MWh, până la 30 octombrie, potrivit unei decizii a ANRE, aprobată recent. Stocul este cu circa 14% mai mare decât cel pentru iarna trecută.

Citeşte şi:

Preţul spot al gazelor creşte accelerat în România, şi a depăşit preţul de la hub-ul din Austria. Explicaţii

Companiile care trebuie să stocheze cel mai mult sunt cei doi mari furnizori, Engie şi E.On. Engie are o obligaţie de 6,28 milioane, iar E.On de 5,16 milioane. Urmează cei doi mari producători, Romgaz, cu 4 milioane MWh, şi Petrom, cu circa 3 milioane.

În cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţia, companiile riscă amenzi substanţiale.

1 Comment

  1. In primul rand trebuie sa-l informati pe consilierul ministrului ME care se pare nu stie de preturile energiei electrice si a gazelor naturale pe piatele pe care le-a patronat cativa ani buni.Dupa care trebuie sa vedeti daca Fondul Proprietatea nu se rasgandeste cu listarea la bursa.Dupa care vedeti profitul obtinut pe 2018 sa nu fie mai mic decat in anii trecuti.Mai aveti cateva actiuni ,felicitati ANRE pentru organizarea pietelor energiei electrice si a gazelor naturale si vedeti sa nu diminuati retributiile membrilor consiliilor din conducere.Consumatorii nu trebuie sa-si faca griji, sunt aparate performante care functioneaza pe lemne,sau pot incerca cu regenerabile.Avem ce meritam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *