Engie caută circa 400 de oameni în România, dar vrea să-i închirieze pe cinci ani, nu să-i angajazeze pe durată nedeterminată

Engie Româna SA, compania care grupează unul dintre cei mai mari doi distribuitori și furnizori de gaze din România a publicat în sistemul electronic de achiziții publice un anunț pentru recrutarea a maximum 378 de angajați. Oamenii nu vor fi angajați de grupul francez, ci închiriați de la o companie de leasing de personal, pentru cinci ani.

Compania nu va angaja acești oameni cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, fiind aleasă varianta “Servicii de recrutare, selectie si punere la dispozitie personal temporar specializat”. Cu alte cuvinte, închiriere de personal, timp de cinci ani, pentru care Engie solicită serviciile unei agenții specializate de leasing de personal.

Valoarea totală a contractului este de 156,4 milioane de lei și, din caietul de sarcini, aflăm că este vorba despre “personal muncitor (electricieni, instalatori, frigotehniști, muncitori necalificați, cititori contoare, etc.), personal de execuție (operare date, consiliere clienți în recepție fizică sau telefonic, etc.) precum și alte poziții aferente activităților derulate de achizitor/utilizator”.

“Apreciem un număr maximum de 378 de salariați temporari care vor putea fi utilizați la un moment dat, dar nu obligatoriu, de către utilizator. În funcție de necesitățile de business, vor fi transmise necesitățile de punere la dispoziție a salariaților temporari”, se arată în caietul de sarcini publicat de Engie.

235 de oameni vor ajunge la Engie România, 100 la Distrigaz Sud Rețele (compania de distribuție a gazelor din Grupul Engie) iar alți 43 la Wirom, o companie mai mică de distribuție, furnizare și servicii, care a fost cumpărată recent de francezi de la grupul rus Gazprom. Viitorii angajați temporari, cu care se va încheia un contract pe o perioadă de cinci ani, vor activa în 20 de județe din jumătatea de sud a țării.

Citește și:

Engie scumpeşte semnificativ gazele pentru consumatorii din piaţa liberă. A fost obligată să scadă preţul pentru piaţa reglementată

Principalul dezavantaj al acestor oameni care vor fi plasați Engie de către agentul de muncă temporară (firma de închiriere de personal) ține de nesiguranța acestui loc de muncă, fie el și temporar. Dar, pe de cealaltă parte, Engie probabil are nevoie de anumite servicii care odată prestate, nu mai sunt necesare iar concedierea acestor noi angajați, după o anumită perioadă de timp, ar deveni problematică.

La oameni se poate renunța oricând, cu un preaviz de doar cinci zile, fără vreo justificare și fără plăți compensatorii, potrivt legislației române.

“Utilizatorul poate renunța la un ST (salariat temporar-n.red.) înainte de încetarea misiunii acestuia, notificând AMT (agentul de muncă temporară-n.red.) cu cel puțin cinci zile lucrătoare anterior, contractul de muncă temporară al ST respectiv urmând a înceta în conformitate cu art. 95 ain. 4 Codul Muncii motivat de decizia Utilizatorului de renunțare la serviciile acestuia înainte de terminarea misiuni, fără respectarea unor termene de preaviz, fără justificarea deciziei de încetare a raporturilor de muncă și fără plăți compensatorii”, scrie în documentație.

Pe piața din România, Engie, care este una dintre cele mai mari companii energetoce din Europa,  este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice și de mediu. Consolidat, compania a terminat anul trecut cu un profit net de circa 428 de milioane de lei, mai mare cu 25% faţă de 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *