Engie a vândut divizia de LNG către Total, pentru 1,5 miliarde de dolari

Grupul francez de utilităţi Engie a finalizat vânzarea diviziei sale de gaze naturale lichefiate (LNG) către Total SA, o tranzacţie evaluată la 1,5 miliarde de dolari, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Compania petrolieră franceză Total devine astfel al doilea mare jucător pe piaţa mondială a gazelor naturale lichefiate.

Conform acordului, Total va face plăţi suplimentare de până la 550 de milioane de dolari către Engie, dacă în următorul an situaţia pe piaţa energiei se va îmbunătăţi.

Directorul general al Total, Patrick Pouyanne, a anunţat că în urma tranzacţiei compania va avea o cotă de piaţă de 10% pe plan global.

Directorul general de la Engie, Isabelle Kocher, a demarat un amplu proces de restructurare care include vânzarea unor active în valoare de 15 miliarde de euro şi investiţii de 22 de miliarde de euro.

Engie, primul furnizor de gaze naturale din Franţa cu 9,6 milioane de contracte, are peste 16 milioane de clienţi în Europa. Grupul francez are operaţiuni pe întregul lanţ de producţie a gazelor naturale lichefiate, de la explorare şi producţie pentru identificarea şi exploatarea noilor zăcăminte şi până la distribuţia către clientul final.

La rândul său, grupul petrolier Total şi-a anunţat anterior intenţia de a relua vânzarea de gaze şi electricitate în Franţa până la finele acestui an şi speră să câştige aproximativ două milioane de clienţi.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de medi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *