Engie a transmis notificări firmelor despre posibilitatea scumpirii gazelor, din cauza taxelor din Ordonanţa Vâlcov-Teodorovici. Încă analizează cu cât

Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze, a transmis deja clienţilor persoane juridice o informare referitoare la posibilitatea creşterii preţurilor de furnizare, ca urmare a impunerii taxei de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie.

Iată conţinutul notificării:

“Stimnate Partener,

Vă informăm că prin OUG nr. 114/2018 (…) au fost aduse modificări la cadrul legislativ din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale din România.

Justificat de modificările legislative intervenite, aplicarea art. 61 si art. 78 din OUG nr 114/2018, Engie România are în analiză efectele economice generate asupra contractului/contractelor de vânzare-/cumpărare de gaze naturale şi/sau energie electrică în vigoare, încheiat/încheiate între societatea dvs şi Engie România.

Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că eventualele efecte generate de aplicarea art 78 din OUG 114/2018 reprezintă modificări de circumstanţe, fără să implice încheoerea de act/acte adiţionale, acestea intervenind în baza unei notificări prealabile, conform procedurilor contractuale.

În acest sens, vom reveni către dvs. cu o notificare în care vom prezenta detaliile privind ajustarea echitabilă a contractului/contractelor încheiat/încheiate cu Engie Romania, ca urmare a modificărilor legislative amintite mai sus”.

Art. 61 se referă la plafonarea preţurilor la energia electrică şi la gaze pentru piaţa consumatorilor casnici, care ar putea conduce la creşterea lor pentru piaţa concurenţială (în cazul energiei electrice). Art 78 se referă la introducerea taxei de 2% pe cifra de afaceri a anului trecut, pentru fiecare activitate licenţiată de ANRE. Efectul final este o creştere muult mai mare, pentru că el conţine acest 2% pentru fiecare “actor” din lanţ: producător transportator, distribuitor, furnizor.

În cazul gazelor, ANRE a stabilit deja că Engie, ca şi celelalte firme, trebuie să comunice până la 20 februarie cifra de afaceri realizată anul trecut, pentru aplicarea taxei de 2%. În cazul plafonării preţurilor la gaze la 68 de lei/MWh la producător, care va afecta grav Petrom şi Romgaz (nu şi firmele care importă gaz rusesc) şi care ar putea conduce la o scădere a facturii la consumatorul final, ANRE nu a elaborat încă reglementarea.

Am solicitat lămuriri celor de la Engie.

“In contextul noului cadru legislativ din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, ENGIE Romania a iniţiat analiza impactului acestor modificări juridice asupra contractelor de furnizare, informându-şi în acest sens exclusiv clienţii persoane juridice.

In funcţie de clarificările aduse de ANRE, ENGIE Romania îşi va informa clienţii persoane juridice (non-casnici) cu privire la efectele acestor modificări”, ne-a transmis Engie.

Engie România are ca principal obiect de activitate furnizarea gazelor naturale în România, atât pentru clienți persoane fizice, cât și pentru clienți persoane juridice. Engie România SA face parte din Grupul internațional Engie S.A., care mai deține în România: Distrigaz Sud Rețele SRL, Engie Servicii SRL (fosta Distrigaz Confort SRL), Alizeu Eolian SA., Brăila Winds SRL și Engie Building Solutions SRL.

1 Comment

  1. Engie a majorat prețul de gaz la consumatorii casnici cu 25% într-un an calendaristic. Comparație făcută pe facturi, ianuarie 2019 vs ianuarie 2018. Trăiască PSD! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *