Engie a selectat o serie de bănci care să o ajute să vândă o parte din activităţile sale de servicii

Grupul francez de utilităţi Engie a selectat mai multe bănci care să îl consilieze în vederea vânzării unei părţi din activităţile sale de servicii, în ceea ce ar urma să fie una din cele mai mari vânzări demarată vreodată de grupul francez, informează agenţia de presă Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor, băncile BNP Paribas SA, Credit Suisse Group AG şi Lazard Ltd. au fost contactate de grupul francez. Băncile vor ajuta Engie să analizeze mai multe opţiuni strategice pentru aceste activităţi, inclusiv o vânzare sau o ofertă publică iniţială.

Grupul francez vrea să obţină o evaluare de aproximativ cinci miliarde de euro pentru aceste operaţiuni, care includ instalaţii electrice precum şi servicii pentru sistemele de încălzire şi ventilaţie. Sursele adaugă că unele fonduri de private equity analizează deja aceste operaţiuni iar Engie urmează să înceapă anul viitor să evalueze în mod formal interesul care există pentru activele sale.

În următorii ani, Engie intenţionează să vândă active în valoare de miliarde de euro pentru a strânge bani destinaţi investiţiilor în regenerabile şi alte servicii care au legătură cu combaterea încălzirii globale. În luna octombrie, Engie a vândut o participaţie de 29,9% la compania franceză de utilităţi Suez SA către Veolia Environnement SA.

Posibilele vânzări vin după o amplă analiză a diviziei de soluţii pentru clienţi a Engie, care anul trecut a generat venituri de peste 21 miliarde de euro, adică o treime din veniturile totale ale grupului. În comunicatul publicat cu ocazia prezentării rezultatelor pe trimestrul al treilea, Engie a informat că va înfiinţa o nouă entitate care va regrupa activele din servicii care sunt mai puţin aliniate cu noua sa direcţie strategică. Pe baza rezultatelor din 2019 ar fi vorba de active în valoare de până la 13 miliarde de euro.

Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Engie România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, Engie Servicii, Engie Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds.

Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. Engie Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.900 de angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *