ENGIE a finalizat proiectul „Grădinile Cunoașterii” în Grădina Botanică din București

De Ziua Internațională a Biodiversității, ENGIE Romania și Asociația Grădinilor Botanice din România anunță finalizarea proiectului „Grădinile Cunoașterii”, un demers de reabilitare, extindere și revitalizare a unor spații esențiale din cadrul Grădinii Botanice „D. Brandza” a Universității din București.

Proiectul a vizat creșterea și conservarea biodiversității urbane prin reamenajarea a trei zone-cheie – Grădina Istorică, Grădina Copiilor și Grădina Italiană – toate cu rol esențial în educația ecologică și în promovarea sustenabilității în mediul urban.

Grădina Istorică, unică în România, reunește circa 60 de specii și varietăți botanice utilizate în alimentația locală înainte de anul 1500. În acest loc, vizitatorii învăță despre plantele alimentare tradiționale și importanța menținerii diversității acestora. Această grădină este un model de trai sustenabil, promovând bune practici de grădinărit durabil.

Grădina Copiilor este un spațiu destinat educației de mediu, unde copiii și adulții vor putea explora diversitatea plantelor într-un mod interactiv și distractiv. Designul grădinii, sub forma unei plante uriașe, permite vizitatorilor să înțeleagă mai bine structura și funcțiile plantelor, prin activități non-formale, adaptate diferitelor grupe de vârstă. Fiecare parte a plantei este un loc de învățare, unde descoperirile despre natură sunt la tot pasul.

Grădina Italiană a fost revitalizată prin reabilitarea bazinului cu plante acvatice și palustre, afectat în trecut de dezechilibre biologice. Acesta are un rol ilustrativ important în explicarea adaptărilor plantelor la medii acvatice și a vulnerabilității acestor ecosisteme în fața schimbărilor climatice.

Cele trei grădini sunt vitale în îndeplinirea rolului educativ al grădinii botanice. În acest loc se desfășoară activități din cadrul programului educativ al Grădinii Botanice “Micul botanist”, workshopuri și ateliere ce promovează bune practice pentru creșterea biodiversității, demonstrații adresate atât copiilor și adulților, activități de lucrări practice și de practică botanică adresate studenților. Toate aceste activități contribuie la promovarea biodiversității sub toate aspectele sale: diversitate genetică a speciilor și a ecosistemelor și înțelegerea necesității de a le proteja.

În paralel cu reabilitarea celor trei spații, proiectul a extins infrastructura educațională prin:

  • amenajarea unei zone cu plante native, pentru promovarea conservării florei locale;
  • crearea a patru zone cu plante melifere, care susțin polenizatorii (albine, fluturi, bondari);
  • o zonă dedicată faunei urbane, pentru înțelegerea și protejarea speciilor native;
  • realizarea unei zone de compostare, un exemplu concret de bună practică pentru grădinăritul sustenabil.

Aceste zone sunt completate de materiale educaționale moderne – panouri informative, etichete pentru plante, resurse vizuale – care sprijină activitățile de învățare și conștientizare adresate vizitatorilor, elevilor, studenților și publicului larg.

”Biodiversitatea menține echilibrul natural în natură – plantele, animalele și microorganismele sunt esențiale pentru supraviețuirea oamenilor în ecosistemele urbane artificiale. Grădinile botanice sunt enciclopedii vii ale biodiversității, care ne arată cum natura și civilizația pot coexista armonios. În acest spațiu, vizitatorii redescoperă legătura profundă dintre om și natură și învață, prin exemple vii, despre diversitate, adaptare și supraviețuire”, a declarat prof. Univ. Paulina Anastasiu, Președinte al Asociației Grădinilor Botanice din România și Director al Grădinii Botanice „D. Brandza”.

„Suntem mândri că ENGIE a contribuit la revitalizarea unor spații-simbol din Grădina Botanică din București. Într-un context urban din ce în ce mai aglomerat și vulnerabil la schimbările climatice, investițiile în biodiversitate sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu sănătatos și sustenabil. Proiectul ”Grădinile Cunoașterii” este un exemplu concret de cum putem reface și transforma un spațiu verde într-o resursă esențială pentru educație ecologică, conștientizare și implicare comunitară”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

Proiectul ”Grădinile cunoașterii” a fost finanțat de ENGIE Romania prin Platforma de mediu pentru București – un program al Fundației Comunitare București și ING Bank.

Despre ENGIE Romania

Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2.3 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.786 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 211 MW şi au peste 4.400 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 1.743 milioane de euro din 2005 până la 31 decembrie 2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *