Energonuclear cere servicii de asistență și consultanță financiară pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Energonuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, caută servicii de asistență, consultanță și modelare financiară pentru proiectul celor două unități, contract evaluat la 3,1 milioane de euro.

Iată descrierea anunțului publicat de Energonuclear în sistemul electronic de achiziții publice:

“Activități: -Elaborarea unei documentații complete în raport cu structura de finanțare si solicitările finanțatorilor, necesară obținerii finanțării proiectului si/sau obținerii aprobărilor organismelor Comisiei Europene -Dezvoltarea, revizuirea si actualizarea Modelui Financiar utilizat in pregătirea documentației financiare necesare finanțării Proiectului Unitățile 3 si 4 CNE Cernavoda, obținerea aprobărilor solicitate de organismele europene sau de reglementare și întocmirea unor studii de fezabilitate. -Alte servicii de asistenta si consultanta financiara la cerere, pe baza ordinului de lucru”

Energonuclear așteaptă oferte până la data de 8 decembrie, estimând o valoare a acestui contract la 3,1 milioane de euro. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport preț-calitate, unde prețul contează în procent de 30%, experiența experților-cheie în procent de 40% iar componenta tehnică în procent de 30%. Durata contractului este de 30 de luni.

Cele două noi reactoare care vor fi construite la Cernavodă ar urma să coste cel puţin 6,5 miliarde de euro, potrivit unei estimări din luna iulie a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Banca americană Exim Bank U.S. va acorda un credit de trei miliarde de dolari pentru cele două noi reactoare iar ministrul Energiei a adăugat că va exista şi o finanţare din Canada şi Coreea de Sud, via mecanisme similare, a spus atunci Burduja. Ulterior, în septembrie,  Guvernul Canadei a anunțat va asigura o finanțare de 3 miliarde de dolari canadieni (2,2 miliarde de dolari americani) pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă,

Potrivit graficelor actuale, se estimează că cele două reactoare ar putea fi finalizate la orizontul anilor 2030-3031. Unitățile ar urma să fie similare cu cele care se află deja în exploatare la Cernavodă, cu reactoare CANDU și turbogeneratoare de 700 MW fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *