Gigantul american General Electric are o viziune curajoasă asupra viitorului energiei electrice obținute din surse fotovoltaice. Aceasta va deveni, curînd, mai ieftin de produs decît cea obținută din combustibili fosili.
Este o chestiune de zeci de luni, nu de zeci de ani, până când energia electrică obținută din panouri solare va fi mai ieftină decît cea din sursele convenționale. Directorul de cercetare al General Electric, Mark M. Little, spune că, într-un orizont de 3-5 ani, aceasta va fi mai ieftină decât cea obținută din combustibilii fosili sau cea nucleară, potrivit presei franceze.
Oficialul GE afirmă că firma americană a dezvoltat recent o tehnologie de fabricație a panourilor solare care ar avea un randament superior panourilor fabricate acum în lume (12,8%), fabrica ce le va produce urmând să fie deschisă în 2013. Cu această tehnologie, cei de la General Electric spun că ar putea reduce costul unui kWh la mai puțin de 15 cenți, în condițiile în care, acum, în Statele Unite, prețul variază între 6,1 cenți în Wyoming și 18,1 cenți în Connecticut.
Fabrica celor de GE ar urma să producă panouri care ar putea echipa 80.000 de case pe an.
Nu doar americanii sunt optimiști. Potrivit unor oficiali ai Asociației Industriei Fotovoltaice din Europa, la orizontul lui 2017, electricitatea din panouri solare va fi competitivă economic în Germania, țara europeană cea mai avansată din acest punct de vedere. Mai mult, în unele regiuni însorite, precum California, regiuni din Turcia, Italia, Spania sau zone ale Maghrebului, electricitatea “solară” este deja competitivă.
Principalul motiv: progresul tehnic vizavi de randamentul celulelor de siliciu, care a făcut ca prețurile panourilor solare să tot coboare. Se adaugă dezvoltarea puternică a pieței, susținută prin subvenții și ajutoare de stat