Energia oferită de prosumer în reţea e plătită la un preţ foarte jos,  ne gândim la o compensare cantitativă – ministrul Energiei

Nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în reţea să fie plătită la un preţ foarte jos şi, de aceea, Guvernul va modifica acest lucru, pentru a se ajunge la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Virgil Popescu, ministrul Energiei, citat de Agerpres.

„Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluţii inclusiv în domeniul construcţiilor, a eficienţei energetice. Să nu uităm că primul sâmbure a fost făcut în Parlament spre sfârşitul anului 2018 – 2019 în Comisia de industrii, când pentru prima dată am legiferat în România prosumerul, acel consumator care poate să-şi pună pe casa panouri fotovoltaice şi nu mai trebuie să treacă prin furcile caudine ale tuturor agenţiilor, autorităţilor pentru a putea folosi şi a da surplusul în reţea.

Acest lucru s-a realizat. Întâi cu 27 kW, apoi ridicat la 100 kW. Am reuşit acest pas, dar nu este suficient. Trebuie să ne gândim că nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în reţea să fie plătită la un preţ foarte jos. De aceea, Guvernul şi-a asumat în programul de guvernare să modifice acest lucru şi să încercăm să ajungem la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, în aşa fel încât eu, prosumer, îţi dau ţie, furnizor, o cantitate şi iau de la tine aceeaşi cantitate. În felul acesta cred că am putea stimula mult mai bine prosumerii şi instalarea de panouri fotovoltaice pe casă s-ar face într-un ritm mult mai susţinut.

Panourile fotovoltaice nu înseamnă tot şi de aceea e nevoie de tineri studenţi, echipe din România şi din toată lumea să vină să gândească noi concepţii de case”, a spus Popescu.

La sfârşitul anului 2018, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori.

Legislația stabilește că prosumatorii pot vinde, de-a lungul întregului an, energia produsă la prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare din anul precedent. De aceea, în acest an, ei primesc pentru energia injectată în rețele 0,19 lei/kWh, pentru că acesta a fost prețul mediu spot (PZU), pentru anul precedent. În 2020, au primit 0,25 lei/kWh injectat în rețea.

Firmele de distribuție sunt obligate să racordeze instalațiile prosumatorilor, iar preluarea în rețea a surplusului produs de aceștia este garantată. Prosumatorii nu plătesc, de asemenea, niciun cost legat de eventualele dezechilibre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *