
După o lună februarie cu un preț foarte mare, martie a adus, previzibil, o scădere a prețului din piața spot de energie electrică din România. Prețul este însă mult mai mare față de cel din martie 2024.
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în martie 2025, de 530 de lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare.
Dat fiind că, în februarie, același preț mediu a fost de 782 de lei/MWh, am avut așadar în martie 2025 o scădere accentuată, de 32 % față de luna precedentă. Sau o scădere a prețului de peste 250 de lei/MWh sau 50 de euro/MWh, de la o lună la alta.
Astfel, pare să se reia tendința de scădere a prețului din piața spot, după o lună februarie în care prețurile crescuseră. Astfel, scăderea de 32% din martie vine după o creștere de 14% în februarie, lună am avut parte de temperaturi scăzute comparativ cu ce a fost în ultimii ani – practic aceasta a fost prima lună de iarnă autentică din acest sezon rece, cu temperaturi care au depășit frecvent -15 grade noaptea. Temperaturile au pus presiune pe alimentarea cu gaze, inclusiv pe findul unei limitări a extracției din depozite, importurile au crescut masiv, și la fel și prețurile. Înainte de februarie, în ianuarie prețurile au scăzut cu 1,1% față de decembrie 2024, iar în decembrie cu de 16% față de luna noiembrie.
În general odată cu venirea primăverii prețurile energiei electrice scad, pentru că în teorie se produce mai multă energie hidro pentru că e disponibilă mai multă apă din topirea zăpezii, dar și mai multă energie fotovoltaică. Într-adevăr în luna martie, hidrocentralele au produs ceva mai mult – chiar dacă generarea rămâne slabă față de nivelurile obișnuite (rareori s-a sărit de pragul de 2.000 MW instantaneu), dar fotovoltaicele au atins recordul de generare (peste 1.600 MW instantaneu, la miezul zilei), mai ales pe fondul creșterii capacității instalate.
În aceste condiții, în piața spot au apărut și primele prețurie negative ale anului, mai devreme decât se așteapta poate piața, în data de 9 martie.
În ciuda scăderii de acum, totuși prețurile rămân mult mai mari față de cele de acum un an. În martie 2024, prețul mediu al PZU a fost de doar 315 lei/MWh, așadar acum prețul este mai mare cu 68%.
Piața spot nu numai că nu este o piață marginală în România, dar ajunsese uneori cea mai importantă sursă de energie pentru clienții finali. Potrivit ultimelor date disponibile la OPCOM, în febriarie 2025, tranzacțiile pe PZU au mai scăzut ca pondere, coborând la 29% din consumul național de energie electrică. Acum un an, procentul era de 37%.
La finalul lunii trecute, ANRE a anunțat că lucrează la un mecanism de ‘peak shaving’ pe partea de reglementare, ca o modalitate de diminuare a preţurilor atunci când ele sunt foarte mari, draftul de proiect urmând să fie prezentat Comisiei Europene, după cum a spus preşedintele instituţiei, George Niculescu,
„ Lucrăm la un mecanism de ‘peak shaving’ – vă spun lucrul acesta în premieră -, pe care vreau să-l prezint specialiştilor de la Comisia Europeană, care poate acţiona ca un nou factor de diminuare a preţurilor atunci când ele sunt foarte mari, în vârfuri, de asta se şi numeşte ‘peak shaving’. Avem un draft de proiect de reglementare în acest sens. Îmi doresc şi am făcut demersuri să am o întâlnire cu domnul comisar european, pentru a-i prezenta acest proiect de regulament.
Poate fi o soluţie pentru toată regiunea în care ne aflăm, pentru că în situaţia aceasta nu se află doar România. Aceleaşi probleme le au atât colegii din Ungaria, cât şi cei din Bulgaria şi Grecia, deci, practic, toată zona de sud-est. Ştiţi foarte bine de limitarea interconectării din Austria (…) energia circulă mai puţin pe acea zonă de interconectare şi de aceea vedem fluctuaţiile mari de preţ în această zonă. Deci, din punct de vedere al reglementărilor, am pregătit un draft de reglementare pe care vrem să-l propunem şi să-l abordăm într-un mod cât se poate de transparent şi de rapid în perioada următoare, iar pe termen lung, repet, soluţia sănătoasă o reprezintă investiţiile”, a afirmat el.
Nu au mai apărut alte detalii între timp.