Preţul energiei electrice pe piaţa spot de la Bucureşti pentru ziua de 15 septembrie a explodat din nou, şi este foarte aproape de pragul de 100 de euro/MWh.
Preţul mediu al energiei electrice din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru data de 15 septembrie a fost de 66,28 euro/MWh, cu 2,19% mai mult decât în şedinţa de tranzacţionare precedent, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei (OPOCOM). În orele de vârf însă, în acest caz, preţul a fost de 450 de lei/MWh (97 de euro), cu doar un leu sub nivelul record pentru acest an de 451 de lei, atins pe 5 septembrie.
Piaţa spot din România este cuplată, prin preţ, cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, ceea ce face ca preţurile de pe aceste pieţe să tindă să apropie. La acea oră, preţul pe pieţele din Ungaria, România şi Slovacia era acelaşi: 97 de euro.
La acea oră, 20.00, România va importa în data de 15 septembrie energie electrică din Ungaria, aproape 438 MWh.
S-a ajuns la această situaţie pentru că în piaţă ar fi un deficit de electricitate, care nu poate acoperi consumul, mai ales în orele de vârf, în condiţiile în care în acest interval de timp România importă aproape în fiecare zi.
O explicaţie a preţurilor mari din ultimele zile mai ţine şi de faptul că unele grupuri sunt oprite pentru mentenanţă. Potrivit unei centralizări făcute de Profit.ro, miercuri, a intrat în revizie planificată pentru trei zile o unitate a CTE Turceni (cu o capacitate de 317 MW), după ce cu numai o zi înainte același lucru se întâmplase cu o altă unitate a CTE Turceni, cu o capacitate de 330 MW. Joi, a fost rândul CTE Rovinari să intre în revizie, din capacitatea totală de producție de 304 MW numai 180 MW fiind disponibili. Hidroelectrica a declanşat la rândul său, joi, lucrări de revizie la HPP Vidraru (disponibili numai 119 MW din capacitatea totală de 219 MW) și la o unitate a centralei de la Porțile de Fier (a fost afectată întreaga capacitate de 194 MW). Vineri urma să fie închisă în vederea reviziei și hidrocentrala de la Mărișelu (întreaga capacitate de 219 MW afectată). Sâmbătă este rândul unei alte unități de la Porțile de Fier (întreaga capacitate de 194 MW afectată), dar și a termocentralei de la Isalnița (cu o capacitate afctată de 300 MW) de a fi închise.
Creşterile de preţ pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Tranzacţiile pe PZU reprezintă circa 40% din consumul naţional de electricitate.