Energia electrică se scumpește din nou, după scumpirea de la 1 iulie. Cu cât crește factura

Cota de TVA pentru energia electrică crește și ea de la 1 august, de la 19% la 21%, astfel că factura de energie electrică, majorată după liberalizarea de la 1 iulie, va fi și mai mare după 1 august.

Proiectul de lege cu măsurile fiscale, pus recent în dezbatere publică de Finanțe, prevede creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, iar energia electrică nu face excepție, în ciuda dorinței vechilor guvernanți ca TVA la energie electrică să beneficieze de o cotă redusă de TVA după liberalizare

Fostul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a propus public acum o lună o scădere a cotei de TVA la energie electrică, după liberalizarea prețurilor de la 1 iulie, sugerând că bugetul de stat ar putea să nu fie afectat foarte tare de această măsură. “Ne uităm la TVA și încercăm să avem cu Ministerul Finanțelor un dialog onest despre cât se încasează în prezent la TVA cu compensare-plafonare și ce ar însemna post 1 iulie, cât s-ar încasa, poate cu o TVA mai mică decât 19%”, a spus ministrul Energiei, la o întâlnire cu jurnaliștii.

Ulterior, președintele ANRE, George Niculescu, a venit cu calculele pe care le presupune o reducere de TVA la energie electrică de 9% (cât era vechea cotă redusă). Pe scurt, potrivit calculelor ANRE, dacă s-ar fi aplicat TVA redus la 9% de la 1 iulie, având în vedere prețurile neplafonate, bugetul de stat ar pierde circa 900 de milioane de lei în acest an comparativ cu încasările din 2024 și circa 2 miliarde de lei comparativ cu scenariul în care ar rămâne 19% pentru tot anul 2025.

Însă, noul guvern nu a ținut cont de aceste calcule, nu a  trecut energia electrică printre utilitățile care să beneficieze de cota redusă – crescută și ea la 11% de la 1 august – astfel că la energia electrică se va aplica cota standard de TVA, de 21%, după 1 august.

O creștere cu 2 puncte procentuale a TVA înseamnă o scumpire de aproape 1,7% la factura finală de energie electrică, scumpire care vine după creșterea de la 1 iulie, generată de scoaterea plafoanelor, care înseamnă o creștere substanțială de preț, pentru unii chiar o dublare.

Să vedem ce înseamnă un preț final al energiei după 1 august, pe baza ultimelor oferte ale câtorva furnizori mari pentru zona București-Ilfov, de exemplu.

La Hidroelectrica, prețul final facturat clientului casnic crește la aproape 1,06 lei/kWh, socotind ultima ofertă a companiei.

La PPC, cel mai bun preț este acum de 1,42 lei/kWh, care va crește la 1,44 lei/kWh

La Electrica Furnizare, după aplicarea cotei majorate de TVA, prețul din oferta de acum, de 1,43 lei/kWh, va fi de 1,45 lei/kWh.

La Premier Energy Furnizare, prețul de 1,47 va deveni 1,49 lei/kWh, în oferta concurențială a companiei, care include și un abonament de 0,15 lei/zi.

La Engie, prețul de acum, de 1,44 lei/kWh, va deveni așadar 1,46 lei/kWh.

La Nova Power and Gas, prețul de acum din oferta pentru zona București-Ilfov, de 1,26 lei/kWh, va crește și el cu 2 bani, până la 1,28 lei/kWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *