Energia electrică se scumpește de la 1 iulie. Cât câștigați dacă alegeți acum cea mai bună ofertă concurențială

Prețurile de serviciu universal la energia electrică cresc de la 1 iulie, cu până la 7,5%. Și acum, ca întotdeauna, există opțiunea încheierii unui contract de piață concurențială și vă spunem cât câștigați dacă accesați cea mai bună ofertă din piață.

În ciuda creșterii abrupte a prețurilor la energia electrică, observată pe toate piețele, atât spot cât și la termen cu livrare în viitor, există un furnizor de energie electrică ce nu a crescut prețul de furnizare. Vorbim despre Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, care, evident, își permite să păstreze la același nivel, cel puțin deocamdată, prețurile din oferta pentru populație din simplul motiv că nu are nici un risc, în condițiile în care vinde propria energie.

Dacă în ultimele luni au mai fost situații în care oferta concurențială de energie electrică pentru populație nu era cea mai bună din piață, acum, după creșterile de preț, vedem că oferta de furnizare de energie electrică pentru populație a Hidroelectrica este cea mai bună din piață.

Astfel, cel puțin pentru energia consumată în al doilea semestru al acestui an, compania oferă clienților casnici din toată țara un preț pentru energia activă de 0,25 de lei/kWh, oferta cunoscută drept “Viitor verde”. Surprinzător, după raliul prețurilor din piața de energie, Hidroelectrica nu și-a crescut prețul din această ofertă pentru populație.

Scumpirile de la 1 iulie

Așa cum am mai anunțat deja în repetate rânduri, de la 1 iulie, cresc prețurile la energia electrică furnizată consumatorilor casnici în sistem de serviciu universal, adică celor care nu au încheiat un contract de furnizare pe piața concurențială.

Citește și:

Energia electrică pentru populație se scumpește de la 1 iulie, prețurile de serviciu universal cresc cu până la 7,5%. Situația pe fiecare zonă din țară

Potrivit datelor de până acum, la nivel național, această categorie de consumatori, adică cei care nu au schimbat nici contractul de furnizare și nici furnizorul, este încă dominantă. În cazul în care aceștia aleg totuși, pe ultima suta de metri (o pot face oricând), să schimbe furnizorul lui cu cel care are acum cea mai bună ofertă din piață, acum Hidroelectrica, am calculat ce economie ar face dacă fac această mișcare – țineți însă cont că schimbarea furnizorului se face în 21 de zile. Mai jos, aveți comparațiile pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuție a energiei electrice din țară.

Muntenia Sud (Ilfov, Giurgiu, Municipiul București)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,74 de lei/ kWh, practicat de furnizorul tradițional al zonei, Enel Energie Muntenia. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,62 lei/kWh, la fel, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 16% la factură, adică de 12 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 de lei/ kWh, practicat de furnizorul tradițional al zonei, Enel Energie. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,625 de lei/kWh, la fel, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 16% la factură, adică de 16 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Dobrogea (Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,82 de lei/ kWh, practicat de furnizorul tradițional al zonei, Enel Energie. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,668 de lei/kWh, la fel, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 18% la factură, adică de 15 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 de lei/ kWh. Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,652 de lei/kWh, la fel, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 18% la factură, adică de 15 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Transilvania Nord (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 de lei/ kWh. Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,64 de lei/kWh, la fel, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 19% la factură, adică de 15 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Transilvania Sud (Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 de lei/ kWh. Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,645 de lei/kWh, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 19% la factură, adică de 15 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Oltenia (Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Dolj, Mehedinți)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,85 de lei/ kWh., practicat de furnizorul tradițional de energie al zonei, CEZ Vânzare. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,678 de lei/kWh, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 20% la factură, adică de 17 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui)

Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 de lei/ kWh pentru această zonă, unde furnizor este Eon Energie. Prețul din oferta concurențială a Hidroelectrica este de 0,661 de lei/kWh, preț final cu TVA. Așadar, faceți o economie de 18 % la factură, adică de 15 lei pe lună la o factură de 100 kWh.

Citește și:

Noi prețuri la energie electrică de la 1 iulie. Dacă nu vreau să schimb furnizorul, să aleg o ofertă nouă de la el, sau să nu fac nimic? Comparații

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *