Energia electrică se ieftineşte suprinzător şi semnificativ pe piaţa spot

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare) a scăzut semnificativ pentru energia livrată mâine, în condiţiile în care oferta de energie din surse tradiţionale este afectată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia.

Preţul mediu al pieţei, pentru toate intervalele orare, a scăzut de la 507 lei/MWh ieri, maxim istoric, la 375 de lei, iar preţul pentru orele de zi a scăzut şi el, de la 626 de lei, la 442 de lei, în condiţiile unui volum aproape identic de energie tranzacţionată, circa 80 GWh.

Datele OPCOM arată că, la raportarea preţurilor în euro, preţul mediu al întregii zile a scăzut cu 25%, cel mai mare de pe toate pieţele cu care România este cuplată (Ungaria, Cehia şi Slovacia), preţul de la noi fiind identic cu cel din Ungaria, atât ca medie zilnică (80,2 euro), a orelor de vârf (94,5 euro), cât şi a orelor de gol (65,8 euro). Pentru orele de zi, scăderea este şi mai accentuată, de 29%.

Scăderea de preţ are loc în contextul în care producţia de energie a ţării este afectată de greva minerilor din Oltenia, care a condus deja la oprirea unui grup al termocentralei Rovinari şi la potenţiala viitoare oprire a altor două.

Totuşi, se pare că piaţa se aşteaptă mâine la o potenţială creştere a generării, fie din surse regenerabile (este posibil să bată vântul mai tare) fie din cele clasice. Asta pentru că, pe relaţia de import din Ungaria, nu se mai importă la nivelul maxim al capacităţii, aşa cum s-a întâmplat astăzi, pe nu mai puţin de 13 intervale orare.

De regulă, preţul pe piaţa spot scade odată cu creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, care este cea mai ieftină.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi mai multe avertizări cod galben de intensificări ale vântului, valabile pentru această după-amiază în vestul şi nordul ţării.

Totodată, debitele Dunării şi ale râurilor sunt în creştere, ceea ce va determina o majorare a producţiei Hidroelectrica.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării va creşte în următoarele zile, până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 metri cubi pe secundă.

Pe de altă parte, ieri, la Guvern, a avut loc o întâlnire a premierului cu toţi producătorii de energie electrică de stat şi cu oficialii Transelectrica, şi, în lipsa unui comunicat oficial al Guvernului, nu putem şti ce s-a discutat acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *