Energia electrică este tranzacţionată GRATIS azi pe piaţa spot de la Bucureşti. Un MWh costă doar un ban

0,01 lei. Acesta este preţul înregistrat pentru un MWh pe piaţa pentru ziua următoare azi, în intervalul orar 9 dimineaţa-5 seara din cauza aportului semnificativ al turbinelor eoliene, suprapus cu un consum mai mic.

Preţul energiei electrice vândute pe piaţa spot pentru  consum astăzi, este 0,01 lei/MWh în fiecare dintre orele aferente intervalului 9 dimineaţa-5 seara, asta după ce între orele 7 şi 8 dimineaţa el costa 0,10 lei, iar la 6 şi 7, în seara asta, preţul este, la fel, de 0,10 lei.

Acest preţ de tranzacţionare a apărut ca urmare a aportului substanţial de energie eoliană, în condiţiile în care în România bate puternic  vântul de ieri şi va bate toată ziua de azi. De altfel, la ora redactprii acestei ştiri, eolianul asigura 34% din consumul României, cu o putere de 2.690 MW fiind, de departe, prima sursă de generare.

Vântul din România a tras în jos şi preţiul zonei, cu care piaţa românească este cuplată, după cum se vede din datele operatorului pieţei de la Bucureşti. Dacă, la noi, preţul mediu, calculat pe toate intervalele orare, a scăzut cu 83% faţă de şedinţa de tranzacţionare precedentă, în Ungaria preţul mediu spot a scăzut cu 55%, iar în Slovacia şi Cehia cu cu câte 45%. În primele 22 de intervale orare de azi, România exportă energie electrică spre Ungaria, iar în primele 20 de ore, exportul este la maxiumumul posibil: 494 MW, în condiţiile unei ATC (capacitate disponibilă de transfer) de 494 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *