EnelX va ajunge la 10 MW „fotovoltaici” instalați pentru companii în România la finalul anului. “Returnul este de 6-7 ani, de neconceput acum câțiva ani”

Directorul EnelX România, divizia de soluții inovative a grupului Enel, estimează o dublare a portofoliului de instalații fotovoltaice pentru companii în acest an, pe fondul conștientizării avantajelor tehnologiei și a reducerii costurilor.

“La nivel local oferim soluții de panouri fotovoltaice pentru clienți industriali și comerciali, iar acest segment a crescut foarte mult în ultimii doi ani. Avem deja aproximativ 5MW pentru care avem contracte semnate, dar ne propunem să ajungem la 10MW în cursul acestui an”, a declarat Marius Chiriac, directorul general al Enel X România, la Zf Power Summit.

El a explicat că au scăzut foarte mult costurile cu tehnologia, care acum se susține fără niciun fel de subvenții, cu avantaje pentru companiile care recurg la panourile fotovoltaice pentru a-și asigura o parte din necesarul de energie.

“Economiile înregistrate de companiile care își instalează astfel de surse de producție de energie se reflectă în tariful final. Clienții salvează toate costurile de transport, de distribuție, contribuții pentru certificatele verzi și cogenerare.

În privința costurilor unor astfel de investiții în soluții fotovoltaice, care au scăzut foarte mult în ultimii ani, vedem astăzi return-uri de 6-7 ani, ceva de neconceput acum mulți an, cand aveam scheme de suport. Astăzi această tranziție se întâmplă fară niciun ajutor de la stat, doar pe baze comerciale.

Sunt deja țări în Europa unde partea de panouri fotovoltaice plus storage ajunge la grid parity (costurile sunt egale cu ale altor tehnologii, cele tradiționale) și credem că lucrul acesta se va întâmpla și în Romania în următorii ani, în special în contextul creșterii preturilor certificatelor de CO2”, a mai spus Chiriac.

Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii și mobilitate electrică. Compania gestionează soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW la nivel global, o capacitate de stocare instalată de 110 MW iar, în sectorul mobilității electrice are circa 130.000 de puncte publice și private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *