Enel vine cu cea mai bună ofertă de gaze la nivel național

În contextul liberalizării pieței de gaze naturale pentru toți consumatorii casnici, de la 1 iulie, și compania Enel, cunoscută mai ales pentru furnizarea de energie electrică, a lansat și o ofertă de furnizare de gaze naturale pentru populație.

În termeni de preț și de condiții, se poate spune că este cea mai bună ofertă pe termen de un an de până acum, la nivel național, fiind mai bună decât prețul reglementat, care va dispărea la 30 iunie, dar și mai bună decât celelalte oferte concurențiale de până acum. Doar CEZ are un preț mai mic, și doar pentru o parte din țară, dar oferta lor este de alt tip, după cum vom compara mai jos. La fel, o ofertă similară cu a Enel are Gaz Vest, dar prețul, care este identic cu cel al Enel, este asumat doar trei luni de acest furnizor.

Enel are o ofertă, denumită Enel Gaz Simplu, în care componenta de gaz are un preț de 78 de lei/MWh (7,8 bani/kWh), la care se adaugă tariful de transport, de 12 lei/MWh (1,2 bani/kWh) și tariful de distribuție specific fiecărei zone de rețea.

Puteți vedea oferta Enel aici: Oferta Gaz Simplu Rezidential

Oferta este valabilă pentru tot teritoriul țării.

Să calculăm așadar. Pentru zona de sud a țării, unde distribuitor este Distrigaz Sud Rețele (parte a grupului Engie, care este și furnizor reglementat pentru casnici, tariful de distribuție este de 31 de lei/MWh, adică 3,1 bani/kWh, preț final la care se adaugă TVA. Adică Enel vine cu 121 de lei/MWh, sau 12,1 bani/kWh de gaze. Este un preț mai bun decât cel reglementat de acum, pentru această zonă a țării (125 de lei/MWh), și, implicit, mai bun și decât prețul concurențial oferit de Engie, egal cu cel reglementat.

Socotind doar prețul, acesta este mare decât cel cu care CEZ vrea să vândă gaze în București și în alte zone de rețea ale Distrigaz Sud Rețele (118 lei/MWh) , dar spre deosebire de CEZ, oferta Enel are două mari avantaje pentru majoritatea consumatorilor: prețul oferit este fix pe toată durata de un an (CEZ și-l asumă doar trei luni) a contractului, și Enel nu percepe abonament zilnic – CEZ cere 40 de bani pe zi, timp de jumătate de an, perioada ianuarie-martie. Doar dacă aveți un consum foarte mare iarna și doar dacă CEZ va menține acest preț și în lunile de iarnă, oferta cehilor este mai bună decât a italienilor, pe datele de până acum, în lunile de iarnă.

Pentru zona de nord a țării, unde distribuitor este Delgaz Grid, (parte a grupului E.On, care este și furnizor reglementat pentru casnici), tariful de distribuție este de 30 de lei/MWh, adică 3 bani/kWh, preț final la care se adaugă TVA. Adică Enel vine cu 120 de lei/MWh, sau 12 bani/kWh de gaze. Prețul reglementat este de 136 de lei, iar prețul concurențial propus de E.On pentru clienții pe care îi are acum în zona reglementată este de 134 de lei/MWh, sau 13,4 bani/kWh de gaze. Pentru zona de rețea a E.On, oferta Enel este acum cea mai bună.

Citește și:

O lună până la liberalizarea prețurilor la gaze. Tot ce trebuie să știți

Enel anunță că oferta sa este valabilă până la data de 30 iunie, pentru consumatorii casnici din toate categoriile de consum.

2 Comments

  1. Buna ziua,

    Sa inteleg ca oferta dvs. este pentru un an (pretul ramanand fix in urmatoarele 24 de luni). In cazul semnarii unui contract acesta se va derula pe un an, 2 ani sau mai multi?
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *