Enel vinde 50% din divizia de regenerabile din Grecia către Macquarie, care a cumpărat activele CEZ din România

Enel a semnat un acord cu Macquarie Asset Management pentru a vinde 50% din Enel Green Power Hellas, pentru aproximativ 345 milioane de euro, şi a înfiinţa o societate mixtă, a anunţat compania printr-un comunicat.

„Enel S.p.A., prin filiala deţinută integral, Enel Green Power S.p.A., a semnat un acord cu Macquarie Asset Management, prin intermediul Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2, pentru vânzarea a 50% din Enel Green Power Hellas, filiala de energie regenerabilă a EGP în Grecia, pentru o sumă totală de aproximativ 345 de milioane de euro, ceea ce o evaluează în proporţie de 100 % la aproximativ 980 de milioane de euro”, se menţionează în comunicat.

La finalizarea tranzacţiei, EGP şi Macquarie Asset Management vor încheia un acord de acţionariat care prevede controlul comun al EGPH pentru a co-gestiona portofoliul actual de energie verde al companiei, alături de continuarea proiectelor planificate, sporind şi mai mult capacitatea instalată.

Tranzacţia ar urma să genereze un efect pozitiv total de aproximativ 345 de milioane de euro asupra datoriei nete consolidate a Grupului, corespunzător participaţiei de 50% vândute de EGP, care urmează să fie contabilizată în 2023; nu sunt incluse în acest scenariu aproximativ 400 de milioane de euro datorie netă deconsolidată în 2022, deoarece EGPH era deja clasificată ca „deţinută în vederea vânzării”. Mai mult, tranzacţia este de aşteptat să genereze un impact pozitiv de aproximativ 390 de milioane de euro asupra EBITDA curent şi raportat de Grup pentru 2023.

Finalizarea vânzării, care este estimată pentru ultimul trimestru al anului 2023, este supusă unor condiţii prealabile uzuale pentru acest tip de tranzacţii, inclusiv autorizarea din partea autorităţilor antitrust competente, precizează sursa citată.

EGPH operează 59 de centrale cu o capacitate instalată totală de 482 MW care produc energie eoliană, solară şi hidroelectrică, precum şi şase proiecte solare în construcţie, cu o capacitate totală de 84 MW. EGPH dezvoltă, de asemenea, un portofoliu de proiecte eoliene şi solare, alături de extinderea activităţilor sale în proiecte de stocare şi hibride.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *