Enel testează o centrală agrivoltaică în Italia

Enel Green Power și ENEA au semnat un acord pentru testarea unei tehnologii inovatoare, care combină producția de energie electrică fotovoltaică și cultivarea microalgelor. O instalație pilot va fi construită la ENEA Center din Portici  (Napoli) pentru a studia și demonstra modul în care cele două tehnologii – solară și de microalge – pot fi integrate și, în paralel, va fi efectuată o analiză de capabilitate pentru utilizarea în centralele fotovoltaice mari, arată Enel Green Power într-un comunicat.

Studiul presupune cultivarea microalgelor cu o valoare comercială ridicată (între 100 și 200 de euro pe kilogram) cu un sistem de cultură complet integrat în centrala fotovoltaică, arată companiaAvantajele constau în producerea de energie electrică din surse regenerabile și producția de substanțe valoroase pentru alimente și suplimente, precum și în reducerea emisiilor de CO2, absorbite și transformate în biomasă, care se adăugă celor deja evitate prin producția de energie electrică fotovoltaică.

Nicola Rossi, șeful Departamentului de Inovare al Enel Green Power, a declarat: „Parteneriatul cu ENEA face parte dintr-un plan demonstrativ mai amplu, de soluții inovatoare pentru integrarea activităților de producție agricolă și zootehnică cu sistemele noastre fotovoltaice, pe care le derulăm împreună cu diverși parteneri din cercetare și agricultură. Scopul este de a promova utilizarea mai eficientă a terenurilor și de a identifica oportunități de creare de valoare comună cu zonele și comunitățile care găzduiesc centralele noastre.

Rezultatele acestor studii ne oferă posibilitatea de a identifica activități eficiente care să răspundă nevoilor locale, în concordanță cu scopul de a produce energie ieftină, fără emisii. Aceasta este cheia pentru a face generarea de energie din surse regenerabile și mai durabilă pe termen lung”.

„Prin acest acord lansăm o nouă posibilă sinergie pentru utilizarea comună a terenurilor identificate cu marca noastră „algovoltaic”. Aceasta este o oportunitate ideală pentru sectorul agrivoltaic, în care investim resurse semnificative, de a implementa prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență al Italiei”, a declarat Ezio Terzini, șeful Diviziei de Dispozitive Fotovoltaice și Dispozitive Inteligente din cadrul Departamentului de Tehnologii pentru Energie Regenerabilă a ENEA.

”Acesta este un pas pentru atingerea obiectivelor naționale de decarbonizare din cadrul Planului Național de Energie și Climă al Italiei, cu o abordare sustenabilă, axată pe utilizarea energiei fotovoltaice și îmbunătățirea culturilor și peisajului și acceptarea socială. Acordul consolidează parteneriatul multianual cu Enel Green Power pentru tehnologiile fotovoltaice, bazat pe un model de colaborare pe care ENEA îl are cu mulți parteneri industriali”.

Cercetarea face parte din procesul de dezvoltare de soluții inovatoare pentru optimizarea utilizării terenurilor pe care sunt amplasate sisteme fotovoltaice pe scară largă, cu opțiuni diverse pentru partajarea spațiului pentru generarea de energie și realizarea de activități agricole.

Enel Green Power, în cadrul Grupului Enel, dezvoltă și operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial și este prezentă în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Lider mondial în domeniul energiei curate, cu o capacitate totală de circa 49 GW și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică, Enel Green Power se află în prima linie în integrarea tehnologiilor inovatoare în centralele de energie regenerabilă, potrivit propriei descrieri.

ENEA este agenția pentru noi tehnologii, energie și dezvoltare economică durabilă; aceasta activează în domeniile inovației, dezvoltării și transferului de tehnologii inovatoare către companii, precum și furnizarea de servicii avansate administrației publice, cetățenilor și sistemului de producție. Deține 13 centre de cercetare și laboratoare mari în Italia, cu aproximativ 2.600 de cercetători, tehnologi și personal suport.

ENEA este specializată în domeniul tehnologiilor energiei regenerabile, orașelor inteligente și rețelelor inteligente, stocării energiei, hidrogenului, chimiei verzi, tehnologiilor abilitatoare, fuziunii nucleare, eficienței energetice, economiei circulare, protecției seismice, siguranței alimentelor, poluării, științelor vieții, materii prime strategice, schimbările climatice. Acesta coordonează Clusterul Național de Tehnologie Energetică din Italia.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *