Afacerea prin care grupul grec de utilități PPC va prelua business-ul Enel România s-ar face în termeni mai avantajoși pentru grupul elen decât în situația în care ar cumpăra un business similar în Grecia, arată presa elena, care face câteva comparații legate de valoarea tranzacțiilor.
Publicația elenă de specialitate EnergyPress face un calcul comparativ al valorii estimate a tranzacției prin care PPC va cumpăra Enel România, dar pe care nu o prezintă, și valorile tranzacțiilor din ultimul timp din piața energiei din Grecia. Concluzia ar fi că achiziția este mai bună pentru PPC comparativ cu o tranzacție de același tip din Grecia.
Indicatorul luat întâi în calcul este prețul pe client, pentru sectorul de furnizare. “Oferta PPC pentru divizia de retail a Enel România, care are aproximativ trei milioane de clienți, are ca rezultat un preț de mai puțin de 90 de euro per client, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate față de costul achizițiilor similare recent finalizate pe piața elenă. Achiziția de către Mytilineos a Watt+Volt, un furnizor de energie cu un portofoliu de 200.000 de clienți, a fost în valoare de 36 de milioane de euro, sau 180 de euro per client”, scriu cei de la EnergyPress.
De asemenea, valoarea tranzacției dintre PPC și Enel pentru firmele de distribuție ar fi negociată sub cea a achizițiilor similare recent finalizate în Grecia. Publicația spune că prețul plătit de grupul Australian Macquarie pentru o participație de 49 la sută în operatorul elen de distribuție DEDDIE/HEDNO este cu peste la 20 la sută peste nivelul discutat între PPC și Enel pentru rețelele Enel din România.
Raționamentul ar fi valabil și pentru divizia de energie regenerabilă, Enel Green Power, din România. De exemplu, potrivit aceleiași surse, Motor Oil a achiziționat ELTECH Anemos, divizia de regenerabile a grupului Ellaktor, pentru o sumă egală cu de 12 ori EBITDA-ul, în timp ce portofoliul de regenerabile al filialei Enel din România este negociat la un nivel de preț de sub 10 ori EBITDA. Potrivit datelor găsite de noi, cele două sunt comparabile: Anemos avea la momentul tranzacției un portofoliu de circa 500 MW, în timp ce Enel opereaza în România 534 MW.
Tranzacție așteptată chiar luna viitoare
Grupul grec PPC ar fi finalizat în proporție de 70% procesul de due diligence al afecerii Enel din România și, dacă totul merge ca până acum, semnarea contractului de achiziție ar putea avea loc chiar în februarie, potrivit presei din Grecia.
Negocierile dintre compania greacă PPC și grupul italian Enel pentru achiziționarea Enel România sunt într-un stadiu foarte avansat, iar tranzacția s-ar putea finaliza chiar la jumătatea lunii febrarie, scria acum câteva zile publicația Naftemporiki, care citează surse de nivel înalt din cadrul companiei elene.
Procesul de due diligence al PPC pentru activele Enel din România progresează rapid, fără să iasă la iveală până acum surprize neplăcute, scrie publicația elenă. Informațiile respective spun că procesul este finalizat în proporție de aproximativ 70% și, cu dacă nu apare ceva extraordinar sau neprevăzut, documentele vor fi semnate în cel mult 2-4 săptămâni.
“În cazul încheierii cu succes a negocierilor, Consiliul de Administrație al PPC, companie listată la Bursa din Atena, va decide dacă societatea va prezenta o ofertă către Enel și suma la care se va ridica această ofertă. Decizia va marca o schimbare majoră pentru PPC, deoarece se va extinde pe piața din Balcani – o extindere ce reprezintă o prioritate strategică pentru companie și servește, de asemenea, obiectivului mai larg de a îmbunătăți poziția geostrategică a Greciei în regiune – reușind totodată și un „salt” de ordinul a 623 MW în direcția dezvoltării portofoliului de surse regenerabile de energie”, mai arată jurnaliștii greci.
Cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, Public Power Corp (PPC), a semnat la jumătatea lui decembrie 2022 un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel pentru posibila achiziţie a activelor acesteia din România
PPC a analizat efectuarea unor posibile achiziţii selectate în România şi Bulgaria, ca parte a eforturilor sale de extindere în străinătate.
PPC cunoaște foarte bine Enel România, pentru că actualul CEO al companiei grecești, Georgios Stassis, a condus, anterior, operațiunile Enel din România.
Citește și:
Ministrul grec al Energiei explică de ce PPC vrea să cumpere Enel România: “Cine nu crește, stagnează și apoi se scufundă”