Enel plusează și reușește în sfârșit să cumpere energie de pe piață, dar la un preț mult peste limita maximă de decontare de stat

Enel reușește în sfârșit să cumpere de pe piață energie electrică pentru consumul clienților săi în primul trimestru al anului viitor, dar la un preț de 1.600 de lei/MWh, cu 300 de lei/MWh peste pragul maxim de decontare până la care statul compensează furnizorii pentru achiziții.

Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei a scos la vânzare vineri, pe piața de contracte bilaterale versiunea licitație extinsă a OPCOM, patru pachete de energie electică, cu livrare bandă, la o putere de 10 MW, cu livrare în primul trimestru al anului viitor. În total 86.360 MWh de energie electrică.

Producătorul a scos la vânzare pahetul la prețul de 1.300 de lei/MWh. Evident, ca la orice cantitate oferită pe piață, a stârnit interesul cumpărătorilor, iar toate cele patru pachete au fost achiziționate de firmele de furnizare ale Enel, la prețuri cuprinse între 1.605 și 1.610 lei/MWh, deci mult mai mare față de cel solicitat, semn că furnizorul a dorit cu orice preț să își securizeze această cantitate.

Două pachete au fost cumpărate de Enel Energie și două de Enel Energie Muntenia.

După cum se știe, anul viitor, cu excepția furnizării de ulimă instanță, furnizorii de energie au un cost maxim de decontare de la stat a achiziției de energie la un preț al achiziției (mediu) de 1.300 de lei/MWh. Așadar, cu cantitățile de energie deja contractate din trecut, cu ce urmează să le fe alocat din mecanismul de achiziție cenralizată la 450 de lei/MWh, și cu ce cumpără din piață, trebuie să iasă o medie de maximum 1.300 de lei/MWh, pentru ca statul să deconteze furnizorului diferența dintre cost și prețul plafonat la care este obligat de lege să vândă. Ce este peste acest plafon este pierderea furnizorului.

Cu o săptămână în urmă, Elcen a scos la vânzare pe aceeași piață nouă pachete de energie electrică, tot așa, cu livrare bandă în primul trimestru din anul 2023. În total 60 MW bandă, scoși la vânzare tot la prețul de 1.300 de lei/MWh..

Pentru fiecare dintre cele opt pachete, au venit să cumpere, și au ofertat la pețuri de până la 1.400 de lei furnizori mari, ca Enel, E.On sau Tinmar, dar toți au pierdut, de fiecare dată, în fața Energy Distribution Services, care a oferit direct în jur de 1.500 de lei, adjudecându-și toată energia scoasă la vânzare de Elcen la prețuri cuprinse între 1.437 și 1.451 lei/MWh.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *